HABER

CDU'da Türkiye histerisi

BERLİN (İHA) - Türkiye'ye müzakere tarihi verilmemesini neredeyse parti politikası haline getiren Alman Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nde (CDU) başgösteren Türkiye histerisi, Genel Başkan Angela Merkel'in, son yaptığı açıklamada yer alan "AB'yi Türkiye ile müzakarelere başlamaması" uyarısıyla yeni boyutlara ulaştı.

Angela Merkel, Perşembe günü Kopenhag'a giderek, burada Birliğin, muhafazakar ve Hıristiyan Demokrat sağ partilerce yönetilen ülkelerin devlet, hükümet ve parti başkanlarıyla görüşerek, Alman CDU'sunun Türkiye'nin tam üyeliğine neden karşı çıktığını anlatacağını açıkladı.

"Türkiye'de halihazırda devam eden gelişmeler nedeniyle, müzakere takvimi verilmesini yanlış buluyorum" diyen Merkel, Türkiye'nin, tam üyelik için kriterleri yerine getirmiş olmaktan çok uzakta bulunduğunu ileri sürdü.

Makul bir süre içinde Türkiye'nin tam üyeliğine kesinlikle karşı çıktığını belirten Merkel "Hedefimiz, Türkiye ile özel statülü bir partnerlik olmalı. Güvenlik, savunma ve ekonomik kooperasyona yönelik sıkı bir işbirliğine gitmeliyiz" şeklinde öneride bulundu.

"AB İLE TÜRKİYE ARASINDA KÜLTÜREL FARKLILIKLAR MEVCUT" Öte yandan Angela Merkel, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine neden karşı çıktığı sorusuna da açıklık getirerek, Türkiye ile AB arasında derin kültürel farklılıkların mevcut olduğunu söylyedi. Merkel, "AB'ye kim üye olmak istiyor' sorusunun arkasında, 'Avrupa nasıl gelişmeli' eklemesini de yapmak gerekir. Benim için siyasi adaptasyonun derin ayrılıklarının giderilmesi gelecek yıllardaki en önemli görev. Yeni 10 üye ile siyasi adaptasyonun oluşturulması için çok güç harcanacak. AB, yalnız devletler birliği veya serbest ticaret bölgesinden daha fazladır" dedi.

Merkel ayrıca, "Eğer politik birlik isteniyorsa, aynı insan resmi üzerine kurulu demokrasi ve siyasi kurumları ihdas etmek için ortam hazır. Ancak, aynı ortamı ben Türkiye ile AB üyesi ülkeler arasında göremiyorum" şeklinde görüş belirtti.

Türkiye'deki insan hakları anlayışının, Avrupa'daki insan hakları anlayışıyla farklılıklar gösterdiğini ileri süren Merkel, mesela kadının rolünün farklı tarif edildiğini belirterek, "Mesela, azınlık hakları konusunda bile aramızda uçurumlar mevcut. Türkiye'de hala işkence yapılıyor. Müslüman ülke olması önemli değil. Siyasi farklılıklar ile ekonomideki geri kalmışlık önemli" diyekonuştu.

Bilindiği gibi, 3 Kasım seçimlerinden sonra AB ülkelerinde mekik diplomasisi başlatan AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya'ya da bir resmi ziyarette bulunmuştu. Başkent Berlin'e günübirlik çalışma ziyareti yapan ve Alman hükümetin desteğini isteyen Erdoğan'ın, CDU Genel Başkanı Merkel ile planlanan görüşmesi, Dışişleri Bakanı Fischer ile görüşmesinin uzaması neticesinde iptal edilmişti.

En Çok Aranan Haberler