HANNOVER (İHA) - Küresel teknoloji sektörünün yeniden dirilmesi, harcamaların artması, telekomünikasyonda 3. kuşağa geçiş, internetin yaygınlaşması gibi son bir yılda gerçekleşen değişimler, CeBIT'te görücüye çıktı.
Dünyanın en büyük teknoloji fuarına, 6 bin 270 firma katılıyor; 27 dev salondan oluşan toplam fuar alanı 317 bin metrekare. Fuara Türkiye'den 73 firma katılıyor. Cebit Bilim ve İletişim Fuarı'ndaki "Future Parc" adı verilen Hall'de gelecek teknolojiler de tanıtıldı. Ürünler arasında, İngiltere Leeds Üniversitesi'nin körler için hazırlamış olduğu bir baston da oldukça dikkat çekiciydi. Özelliği ise, optik ultraviole ışınlarıyla titreşim veya ses sayesinde karşıdan gelen tehlikeyi bildiriyor. Ürünün fiyatının Avrupa'da 600 euro olarak belirlendiği kaydedildi. Diğer bir ürün ise,"Dead Man's Handle" adlı bir notebook. Bu ürün, özellikle çok büyük firmaların işlerine yarayacak. Çalınma durumunda, bilgiler hırsıza ulaşamadan siliniyor ve hırsız bilgilere ulaşamıyor.
Bunun yanı sıra "Electronical Image Correction" adı verilen yeni sistem ise, TV'lerdeki görüntüleri iyileştiriyor. "Future Parc" adı verilen Hall'daki, diğer dikkat çeken sistem de, kişileri göz irislerinden ve parmak izlerinden tanıyan pasaport ve vize makinesi oldu. Bu sistemin özelliği, yolcunun pasaportu makinede tarandıktan sonra, kişinin bütün bilgilerinin tanıması. Kişinin seyahat bilgilerini ve bütün kimlik özelliklerini tarayan bir sisteme sahip olan bu makine, pasaportun o kişiye ait olup olmadığını ayrıca gerçek ya da sahte olduğunu da söylüyor.
Fuar 16 Mart'a kadar açık kalacak. Bu yılki fuara 500 binden fazla ziyaretçi bekleniyor.