HABER

ÇED raporu kamuoyuna anlatılıyor

KAHRAMANMARAŞ (İHA) - Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'nın geçeceği illerde kamuoyu, proje hakkında bilgilendiriliyor. BTC Ham Petrol Boru Hattı Projesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu'nu halka anlatmak amacıyla organize edilen bilgilendirme toplantılarının biri daha Kahramanmaraş Ticaret Borsası'nda yapıldı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nafi Baytorun, Selahattin Serin, İl Çevre Müdürü M. Akif Leventoğlu ve 25'e yakın oda, dernek ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı toplantıda, BP Temsilcisi Deniz Güzelöz, BTC Halkla İlişkiler Müdürü Arife Günbay, Enuy Temsilcisi Günal Özdenirler, BTC Çevre Müdürü Ebru Demirekler Yıldız ve BTC Arazi İşleri Mühendisi Mustafa Nazlı, hazırlanan ÇED raporu ile ilgili bilgiler verdi.

Toplantı sonunda açıklama yapan BP Temsilcisi ve Heyet Başkanı Deniz Güzelöz, 15 Temmuz'dan bu yana boru hattının geçeceği illerde toplantılar düzenlediklerini, ÇED Raporu'nun, kamuoyunun bilgisine sunulduktan sonra eksikleri tamamlanarak, onay için Çevre Bakanlığı'na gönderileceğini söyledi. Güzelöz, ÇED Raporu'nun, boru hattı güzergahındaki mevcut çevresel ve sosyal şartları, inşaat durumunu, çevre ve toplum üzerindeki muhtemel olumsuz etkilerinin giderilmesi veya en aza indirilmesine yönelik önlemleri kapsadığını kaydetti.

BOĞAZLARIN YÜKÜ AZALACAK Gerçekleşme noktasına gelen projenin, Türkiye'ye büyük yararlar sağlayacağını ifade eden Deniz Güzelöz, "Ceyhan ve Türkiye'yi küresel enerji sektörünün kilit transit merkezleri konumuna getirecek olan bu proje ile yılda 50 milyon ton ham petrol sevkedilecektir. Bu da Türk boğazlarındaki tanker trafiğinin artamasnı önemli ölçüde önleyecektir" dedi.

Gözelöz, BTC Projesi çerçevesinde yürütülecek çalışmaların, Türkiye'de gerçekleşecek tüm enerji projeleri içın çok önemli bir model oluşturduğunu da vurguladı.

Toplantıya katılan diğer yetkililer ise, 1.4 milyar dolara malolacak Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı sayesinde Türkiye'nin yılda 200 milyon dolar gelir elde edeceğini ve projenin çevreye olumsuz etki etmemesi için tüm tedbirlerin alındığını belirterek, hat güzergahında 22 metre genişliğindeki bir sahanın istimlak edileceğini, hat döşendikten sonra da arazinin 8 metresi haricindeki bölümün yeniden sahiplerine verileceğini kaydetti.

En Çok Aranan Haberler