YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çek Cumhurbaşkanı: Avrupa’nın sarsılması uyanması için Türkiye’nin üyeliği lazım

Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus, Türkiye’nin, Avrupa Birliği üyeliği konusunda gösterdiği sabra hayran kaldığını söyledi....

Çek Cumhurbaşkanı: Avrupa’nın sarsılması uyanması için Türkiye’nin üyeliği lazım

Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus, Türkiye’nin, Avrupa Birliği üyeliği konusunda gösterdiği sabra hayran kaldığını söyledi. Krizdeki Avrupa’nın uyanması ve sarsılması gerektiğini söyleyen Klaus, “Türkiye gibi dinamik ülkenin katılmasıyla bu sarsıntı gerçekleşebilecek diye düşünüyorum.” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Klaus ile Çankaya Köşkü’nde ortak bir basın toplantısı düzenledi. Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın, AB’deki birçok meseleye kritik bakan bir kişi olduğunu söyleyen Gül, “Bugünlerde haklı çıktığını herkes biliyor. Bütün bu konuları istişare etme imkanımız oldu.” diye konuştu.

"TÜRKİYE’NİN KAYDETTİĞİ İLERLEMEYİ TAKDİRLE İZLİYORUZ"
Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Klaus ise son 6 yıl içinde Türkiye’nin kaydettiği ilerlemeyi bütün dünyayla birlikte takdirle izlediklerini belirtti.
Türkiye ziyaretinde siyasi, dışişleri, güvenlik ve ekonomi konusunda işbirliğini daha da ileriye taşımak istediklerine dönük mesajı verdiklerini aktaran Klaus, “Çek Cumhuriyeti, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini açıkça destekleyen ülkelerin başında gelmektedir. 1959 yılından bu yana adaylık sürecinin devam ettiğini düşünürsek, Türkler çok sabırlı insanlar. Ben bu kadar sabırlı olmazdım. Ben Çek Cumhuriyeti’nin üyelik müzakerelerini, Başbakanı olarak 1996’da ilan ettim. 2004 yılında tam üye olarak kabul edildik. Bu sabrınıza saygı gösteriyorum, emin olabilirsiniz ki biz sizin yanınızda olacağız.” diye konuştu.
Misafir Cumhurbaşkanı’nın sözlerine Gül, “Her ülkenin şartı farklı olduğu için değerlendirmek gerekiyor.” sözleriyle destek verdi.

GÜL: SİYASİ MÜLAZALARLA TÜRKİYE’NİN MÜZAKERE SÜRECİ ESİR ALINDI
Konuşmaların ardından, her iki cumhurbaşkanına da “Türkiye’nin AB üyelik sürecinde hazırlık derecesi nedir? Görüşmeler hangi aşamada? Kamuoyunun AB desteği ne durumda?” sorusu yöneltildi.
Türkiye’nin AB ile ortaklığının pazar birlikteliği başladığını, 2005 yılında ortak müzakerelerin hayata geçtiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Abdulla Gül, “Ve o günden bugüne müzakereler, arzu ettiğimiz şekilde devam etmemektedir. Bir çok siyasi mülahazalarla bu müzakere süreci esir alınmıştır. Çek Cumhuriyeti'nin dönem başkanlığı olan 2009 yılında fasıl açılmıştır, Vergilendirme Faslı. Ondan sonra neredeyse bu anlamda çok gelişme yoktur. Türkiye, aslında hazırdır Türkiye, müzakere sürecini başarıyla bitirmek için elinden gelen her şeyi yapmaktadır. Bazı küçük iç politika sebepleri, bir üyenin kendi siyasi davranışları yüzünden müzakere süreci açıkça tıkanmıştır. Bu üzücü bir durumdur. Çünkü Türkiye’nin AB strataejik konudur. Bazı iç politik konuları stratejik konulara kurban eden bir davranış vardır.” şeklinde konuştu.
Çek Cumhurbaşkanı Klaus ise Euro bölgesinde yaşanan mali sorunların Türkiye’nin üyeliğine engel olacak husus olmadığını, tam tersine desteklenmesi gereken bir durum olduğunu söyledi. Klaus, “Avrupa’nın bugün uyanması lazım. Avrupa’nın sarsılması lazım. Türkiye gibi dinamik ülkenin katılmasıyla bu sarsıntı gerçekleşebilecek diye düşünüyorum.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler