5 yıl önce Intel Core Duo tanıtılmıştı. O zaman iki çekirdekli işlemciler büyük etki yaratmıştı. Günümüzde ise çoklu çekirdek teknolojilerinden bahsediliyor. Öyle ki, 2011 yılında 10 ve üzeri çekirdekler görmek mümkün.
Intel elbette bunun da üzerine çıkmak istiyor. Knight mimarisi sayesinde 22 nm işlemci mimarisine geçen Intel, bu sayede 50 ve üzeri çekirdekli işlemciler üretebilecek güçte. Tabii bunun için özel bir program oluşturulmuş durumda.
Many Core Research programı sayesinde, paralel işlemler üzerinde çalışan Intel, özellikle uygulama tarafında bu desteğin çok önemli olduğunu vurguluyor. Intel, bu program sayesinde, birçok uygulamayı çoklu çekirdek için optimize etmek istiyor.
Durum böyle olunca, Intel’in CTO’su Justin Rattner, CERN laboratuvarında çalışan bir bilim adamını sahneye çağırıp çoklu çekirdek teknolojisi ile ilgili deneyimlerini anlatmasını istiyor.
Bilim adamı, fizik analizi için kullanılan sistemlerde, özellikle çoklu işlemlerin büyük bir önem taşıdığını söyledi. Hatta CERN laboratuvarında bu yüzden, müthiş bir sistem oluşturulmuş durumda. CERN’de kullanılan sistemde toplam 250.000 adet işlemci çekirdeği yer alıyor ve bu sistem gerçek zamanlı simülasyon yapabiliyor.
Yapılan sunumda tekli çekirdek ve çoklu çekirdekli sistemlerin farkı gösterildi. CERN’den gelen bilim adamı kendi uygulamalarını çoklu çekirdeğe göre programladıklarını ve inanılmaz bir performans aldıklarını da söyledi.
[**
**](http://www.scroll.com.tr/49189/idf-2011-coklu-cekirdek-teknolojiler-gelecegimizi-sekillendirecek/2/)