HABER

Çelik fiyatı tartışması

- Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreter Vekili Bilgin: - "Küresel ve bölgesel gelişmelerden kopuk, iç piyasada fiyatların oluşmasını etkileyen faktörleri hesaba katmadan, yüzeysel yaklaşımlarla fiyat artışlarından Türk çelik üreticilerini sorumlu tutmak gerçekçi ve hakça bir yaklaşım değildir"

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreter Vekili Gazi Bilgin, çelik üretiminin maksatlı artırılmadığı yönündeki haberlere tepki göstererek, "Küresel ve bölgesel gelişmelerden kopuk, iç piyasada fiyatların oluşmasını etkileyen faktörleri hesaba katmadan, yüzeysel yaklaşımlarla fiyat artışlarından Türk çelik üreticilerini sorumlu tutmak gerçekçi ve hakça bir yaklaşım değildir." ifadelerini kullandı.

Bilgin, yaptığı yazılı açıklamada, inşaat demiri fiyatlarının yüksek olması nedeniyle üreticilerin maksatlı olarak kapasitelerini artırmadıkları yönünde suçlamalara maruz kaldıklarını aktardı.

Sektörün, yılın ilk dört ayında, inşaat sektöründeki duraklama nedeniyle ihracata yöneldiğini anımsatan Bilgin, haziran ve sonraki aylarda ise iç piyasadaki talebin öncelikli olduğunu ve ihracatta azalma yaşandığını bildirdi.

Bilgin, fiyatların ithalat yoluyla düşürülebileceğini iddia eden bazı çevrelerin baskısıyla yüzde 30 olan gümrük vergisinin yüzde 10 seviyesine çekildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Ancak fiyatlar düşmemiştir. Çünkü fiyatların nasıl oluştuğunu doğru analiz etmeden, sadece gümrük vergilerinin düşürülmesi suretiyle fiyatların düşeceğini iddia etmek gerçekçi bir yaklaşım değildir. Oysa ki en önemli girdilerden birini oluşturan hurda fiyatları, bu yılın temmuz ayına kadar 250-280 dolar/ton seviyelerinde seyrederken son aylarda genel olarak 300-330 dolar aralığında gerçekleşmiştir. Demir cevheri fiyatları ise son bir yıl içerisinde 49,25 – 92,55 dolar/ton arasında değişim göstermiştir. Son bir yıldaki değişim oranı yüzde 26,9 olmuştur. 2016 sonlarında 2 bin 500 dolar/ton olan grafit elektrot fiyatı 30 bin dolar/ton seviyesine yükseldiği gibi temininde de ciddi güçlüklerle karşılaşılmaktadır. Elektrot üreticileri 5-7 yıl gibi uzun süreleri kapsayan alım garantisi istemektedirler. Şimdiden öngörülmesi mümkün olmayan böyle bir yaklaşım Türk çelik üreticilerini zaman zaman zor durumda bırakmaktadır."

Döviz kuru, enflasyon, mevduat ve kredi faizlerindeki artışa dikkati çeken Bilgin, "Ton başına inşaat demiri fiyatı, Brezilya'da bin 23 dolar, Arjantin'de 845 dolar, Mısır'da 678 dolar, Çin'de 644 dolar, ABD'de 606 dolar, Birleşik Arap Emirlikleri'nde 548 dolar ve Türkiye'de 532 dolar seviyesindedir. Bütün bu verilerin fiyata yansıması hesaba katılmadan yapılan değerlendirmeler Türk çelik sektörüne, Türkiye ekonomisine, ihracatına ve istihdamına zarar vermektedir. Kısaca küresel ve bölgesel gelişmelerden kopuk, iç piyasada fiyatların oluşmasını etkileyen faktörleri hesaba katmadan, yüzeysel yaklaşımlarla fiyat artışlarından Türk çelik üreticilerini sorumlu tutmak gerçekçi ve hakça bir yaklaşım değildir." değerlendirmesinde bulundu.

(AA)

En Çok Aranan Haberler