Dün akşam Balıklıgöl de yapılan ortak canlı yayına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kadir Çelikcan’ın moderatörlüğünü yaptığı programa Kanal Urfa’dan Ferhat Özer, Güneyduğu Tv’den Faruk Bayuk Edessa Tv’den Naif Kaçmaz katıldı.
Türkiye ve Şanlıurfa Gündemine ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Faruk Çelik, Elektrik sorunu, işsizlik, Taşeron işçiler, İşkur işçileri ve yeşil kart ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.
Toplum yararına çalıştırma projesi hakkında bilgi veren Bakan, işverenlerin sürekli çalışacak işçi istediğinin altını çizerek ‘’Bunu nitelikli hale taşımakta benim görevim diyor. Ama şimdi vatandaş sosyal yardımlardan ve bu şekilde toplum yararına çalışmadan istifade ederek. Sürekli çalışmayı istemediği için 3 ay 5 ay 8 ay çalışıp tekrar yeni bir iş aramaya başlıyor bu alışkanlıktan bizim çıkmamız gerekiyor. Çünkü artık bakınız şimdi emeklilik yaşı var 50 yaş şimdi 49 yaşında ama şu anda işe başlayan gençlerimiz 60 yaşında emekli olacaklar. 2000 yılından sonra başlayanların tümü 60 yaşında emekli olacaklar. Çalışmadan prim günlerini doldurmadan yaşlılıkta da rahat edemezsiniz onun için iş imkanı varken hiç kaçırmayacaksınız imdi sanayicilerimizde durum böyle bakın Adıyaman’dan geldim Adıyaman’da sanayicilerimiz diyor ki işçi bulamıyoruz. Şimdi enteresandır bakıyorum da Urfa da ki sanayicilerimiz de bakıyorum bunu söylüyorlar. Bir tarafta Türkiye’de 2 milyon 400 bin işsiz var. Nasıl bir iştir bu? Demek ki çalışma isteği yok hem meslek sahibi yapalım diyoruz hem iş verelim diyoruz’’ dedi.
YEŞİL KARTTA DÜZENLEME YOLDA
Önümüzdeki dönem içerisinde yeşil kartta yapılacak değişiklikler olduğunu söyleyen Bakan Çelik, ‘’Önümüzdeki dönem içerisinde yeşil kartlılara çalışabilecek olan yeşil kartlı kardeşlerimize sağlam olan ama işi gücü evi barkı olmayan yeşil kartlı kardeşlerimizin devlet sağlığını üstleniyor ama yarın biz gel diyeceğiz gel size şurada iş var bu işte çalış bu mesleği de sana kazandıracağız. O zaman da ben bu işte çalışmam derse başka bir iş imkanı sağlayacağız bu işte de çalışmazsa o zaman bizde yeşil kartını alacağız’’ şu anda 8 buçuk milyon yeşil kartlı vatandaş var. Kayıt dışı çalışmaları konusunda da denetim mekanizmaları artık bakanlıklarla sınırlı değil. İnternet ortamı, bilişim teknolojisi iç işleri bakanlığı mesela bir denetim yapıyor oradaki sonuç hemen bizim bakanlığa da düşüyor.
Şanlıurfa’da taşeron arkadaşlarımız var bunlar Ankara’ya geldi görüşme yaptık. Bu kıdem tazminatı ile bağlantılı bir konu şimdi niye kıdem tazminatı ile bağlantılı çünkü 12 ay çalışanlar kıdem tazminatından yararlanabiliyorlar ne demek kıdem tazminatı kesintisiz çalışan bir işçi bir brüt maaş hak ediyor. Şimdi taşeron işçiler ise 11 ay çalışıyorlar 12 ay çalışmadıkları için kıdem tazminatını hak etmiyorlar. İşte biz bundan dolayı biz bu kıdem tazminatını fon a çevirelim 1 ay çalışan bile fon’dan para alsınlar düşüncesi ile bu çalışmayı taslak olarak hazırladık taşeron işçilerin 15 maddelik sorunları önümüzde onları taslağımıza ekledik sayın Başbakanımızın talimatı ile seçimden önce çözülmesi gereken bir konu çünkü çalışma saatleri ile ilgili tazminat örgütlenmeler, düzenlenmeli çalışma saatleri izinler ücretler ile ciddi sıkıntılar var’’ şeklinde konuştu.
‘GEREKLİ ÇALIŞMALAR ZAMANINDA YAPILMAMIŞTI’
Son zamanlarda sıkça yaşana elektrik sorunun bakan Çeliğe Sorulması üzerine Bakan Çelik yaptığı açıklamada ‘’Biz Şanlıurfa’nın sorunlarını konuşurken bazı sorunlar vardır bir yılda biter bazı sorunlar vardır 4 yıl zaman alır. Bunları biz kapalı devre konuşmadık vatandaşlarla açık konuştuk ve vatandaşlarla açık anlaşma yaptık. Dedik ki biz bu hizmette olacağız sorunların çözümünün mücadelesini vereceğiz. Yani şimdi soruyorlar bende espri yapıyorum diyorum ki ben mi yaptım Allah aşkına 87 yılından beri hatlar değişmemiş elektriğin alt yapısında veya köy yollarının alt yapısında. Yani yıllar itibari ile köy yollarının alt yapısı sağlam bir stabilize edilseydi yükseltilseydi şimdi üzerine asfaltı çekersiniz asfaltlardınız. Ama toz toprak serilmiş ve üzerine araçlar geçmiş maalesef afedersiniz uyduruk yollar. Şimdi bin küsür köyde Bin 500 mezra da yol yapacaksınız kolay mı öyle hemen yapmak? Keşke 220 trilyonların geldiği dönemlerde çok planlı programlı bir çalışma olsaydı ben inanıyorum ki Şanlıurfa yol sorunu yaşamazdı. Şimdi elektrik sorunu ramazan ayı en sıcak dönem 50 dereceyi bulan dönem sulamanın da aynı anda yoğun olduğu dönem öylece bu çakışmaların neticesinde kayıt dışı kuyular kayıt altındaki kuyular usulüne uygun olmayan su alma yöntemleri ve oluşan yoğun bir enerji talebi ile bizim mevcut hatlarımız bunu kaldırmaması. Bu konuyu bütün Şanlıurfalıların bilmesini istiyorum bir buçuk saat bakanlar kurulunda konuştuk. Vatandaşlarımızın buzdolapları yandığı zaman bizi telefonla aradılar 8 saat 5 saat elektriksiz kaldıklarında bizi telefonla aradılar ve bilsinler ki ramazan ayında soğuk suyun olmadığı elektriklerin kesildiği zamanlarda 50 dereceyi bulan sıcakta iş yapmanın evde oturmanın ne demek olduğunu biz biliyoruz. Ama bir yıl geçti biz boş mu durduk? Bir yıl bakın şimdi önümüzde listesi var 19 proje hatları rahatlatmak için çalışması yapılıyor 2’si bitti 17 sinin çalışması devam ediyor hatlar bağlanacak.’’ İfadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz