Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Cengiz Gül, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na ilişkin, "İstediğimiz gibi bir yasa olmasa da istediğimize yakın, tüm taleplerimizi karşılamasa da en azından 12 Eylül defosunu atan, biraz daha özgürlükçü, daha rekabetçi bir yasa çıkarttığımızı düşünüyorum" dedi.
Erenler ilçesindeki bir otelde düzenlenen "Çelik-İş Sendikası Eğitim Semineri"nde konuşan Gül, sendikasının bağlı olduğu Hak-İş Konfederasyonunun özgün duruşuyla Türk iş yaşamına birçok şey kattığını söyledi.
Konfederasyonun 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu için mücadele verdiğini vurgulayan Gül, darbe kırıntılarından arındırılmış yasa çıkarılması konusunda büyük çaba sarf ettiklerini aktardı.
Türk sendikal hareketinin 1980 askeri darbesiyle büyük yara aldığını, sendikacılar ve sendikaların terbiye edilmek istendiğini savunan Gül, kapatılan Hak-İş'in acı günlerin ardından faaliyetine yeniden başladığını, Türk iş yaşamına şekil ve yön veren bir konfederasyon haline geldiğini dile getirdi.
Gül, Hak-İş Konfederasyonunun, Çelik-İş'in sendikal yaşama devam etmesini sağladığını, sendikalarının en canlı işçi hareketi haline geldiğini anlattı.
-"Daha özgürlükçü yasa çıkarttığımızı düşünüyorum"-
Gül, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından "sendikacılığı ve emek hareketini bitirdik, artık biz güleceğiz" diyen, çarpık bir anlayış doğduğunu belirterek, sendikalarının Türkiye çapında büyümesinin engellenemediğini kaydetti.
Gül, konfederasyonun ve Çelik-İş'in özgürlükçü, demokratik, çoğulcu ve rekabetçi yasa çıkarılmasında hükümete destek verdiğine işaret ederek, "6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun bu şekliyle çıkarılması konusunda, tüm işçi hareketinin düşüncelerini sunduk. İstediğimiz gibi bir yasa olmasa da istediğimize yakın, tüm taleplerimizi karşılamasa da en azından 12 Eylül defosunu atan, biraz daha özgürlükçü, daha rekabetçi bir yasa çıkarttığımızı düşünüyorum" diye konuştu.
Gül, Türkiye'de örgütsüz bir toplum yaratıldığını öne sürerek, çalışanların büyük çoğunluğunun sendikasız ve toplu sözleşme haklarından yoksun bulunmasının, eksiklik olduğunu vurguladı.
Hak-İş'in, 6356 sayılı Sendikalar Kanunu'nun çıkarılmasına büyük katkı sağladığına dikkati çeken Gül, "6356 sayılı Sendikalar Kanunu ötelense, bir defa rafa konsa ve 2 yıl daha bekletilse Türk sendikacılık yaşamı daha büyük kan kaybı çekecekti. Hayali rakamlarla uğraşacaktık ve hayali sayılarla kendimizi avutacaktık" ifadesini kullandı.
250 yönetici ve iş yeri temsilcisinin katıldığı seminerde, iletişim ve diyalog, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ile e-devlet uygulamaları konusunda eğitim verilecek.
Seminer, 11 Nisan Perşembe günü sona erecek.
Muhabir: Çağrı Turgut - Enes Duran / Şengül Oymak
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz