Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde, AK Parti teşkilatı tarafından Çanakkale’yi anma programı düzenlendi. Program, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın okunmasıyla başladı. İlköğretim 4. sınıf öğrencisi Sevval Başar’ın gözyaşları içinde okuduğu marş, dinleyenleri de gözyaşına boğdu.
Konuşmacı olarak katılan Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Çelik, Çanakkale’de en fazla şehit veren ilin Manisa olduğunu, 2 bin 873 resmi kayıtlı şehidi bulunduğunu belirtti. Genelkurmay’ın resmi arşivlerinde 57 bin şehit olduğunu ama 253 bin rakamının da doğru olduğunu söyledi. Prof. Dr. Çelik, "Hem 57 bin hem de 253 bin şehit; bizim askeri anlayışımız hâlâ böyledir. Cephede vuruldu, şehit. Kurşunu yedi, hastaneye kaldırıldı ve iki gün sonra öldü, şehit sayılmaz. Bu 57 bin şehit, resmi kayıtlara bu şekilde geçirildi. Sonra resmi askerimiz yetmedi, tarlada kimi bulduysak götürdük cepheye. Galatasaray, Fenerbahçe futbolcularını götürdük. Son olarak gözümüzü okullara diktik ve lise son sınıf öğrencilerini aldık cepheye götürdük." dedi. Çelik, Kayseri Lisesi'nin 1914-1915 yılı kayıt defterini açtığını aktararak, "Sol sayfasında öğrencilerin künyeleri var. Sağ sayfasında yukarıdan aşağıya doğru bir çizgi çizilmiş ve üzerine şu ifade yazılmış: 'Harbi Umumi’ye (Birinci Dünya Savaşı'na) katıldıklarından dolayı mezun olamamışlardır.' Anadolu'daki, Irak'taki, Suriye'deki hiçbir lise mezun vermemiştir. Bunlar kayıtlara girmeyenlerdir, bunlarla 253 bin şehidimiz vardır." şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Çelik, şöyle devam etti: "Tarih kitaplarımızda, Birinci Dünya Savaşı'nda Arap ihanetleri vardır. Meşhur, 'Arkadan vurdular' edebiyatı. Çanakkale’de Manisa’dan 2 bin 873 çocuk şehit olurken Şamlı çocuk sayısı 6 bindir. 4 bin Halepli çocuk şehit olmuştur, 7 bin Havara Humuslu, Çanakkale’de şehadet şerbetini içmiştir. Basra, Bağdat, Kerkük, Musul, Erbil, Kosova, Makedonya, Bosna Hersek, her yerden 2–3 bin çocuk şehit olmuştur ama tarih kitaplarımızda bunlardan tek kelime bahsedilmiyor. Ayrıca şu da yok: Mustafa Kemal, Filistin cephesi komutanıyken İngilizlerle savaşıyordu. Emrindeki asker, Filistinli ve Suriyeli çocuklardı. İngiliz ordusunda 6 bin gönüllü vardı, Mustafa Kemal’e ve onun askerlerine kurşun sıkıyorlardı. Bunlardan da tek kelime bahsedilmiyor. Çanakkale’de Manisalı çocukla aynı siperde yer alan Şamlı çocuklara, İngiliz gemilerinden inen Yahudi birliği silah sıkıyordu."
Mehmet Çelik’e, konuşmasından sonra AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir ve Saruhanlı İlçe Teşkilatı Başkanı Fahrettin Ayçiçek tarafından çiçek takdim edildi. Anma etkinliğine ayrıca Saruhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Yaralı, İl Genel Meclisi Başkanı Hayrullah Solmaz, AK Parti İl Başkanı Murat Baybatur, İl Kadın ve Gençlik kolları başkanlarıyla ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz