Kayseri Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Bilişik'in, karbon ipinden elde edilen çelik kadar dayanıklı kumaş çalışması ödüle layık görüldü. Merkezi İngiltere’de bulunan bağımsız kuruluşlardan Uluslararası Biyografi Merkezi (Cambridge International Biographical Center), Prof. Dr. Bilişik'i bu çalışması sebebiyle 'dünyadaki en iyi 100 mühendis' listesine aldı.
Prof. Dr. Abdulkadir Bilişik, 23 yıl önce başlatarak geliştirdiği bir araştırma sonucunda bu ödüle layık görüldüğünü ifade etti. 8 yıldır Erciyes Üniversitesi’nde akademik hayatını devam ettiren Prof. Dr. Bilişik, karbon ipinden elde ettiği çelik kadar dayanıklı kumaş çalışmasını 1988 yılında İngiltere Leeds Üniversitesi’nde başlattı. Doktora sonrasında Amerika Carolına Üniversitesi’nde görev aldığını ve bu çalışmasını orada sürdürdüğünü dile getirdi.
Bilişik, yapmış olduğu tekstil esaslı karbon ipi kompozitin çelik kadar dayanıklı olduğunu anımsatarak, şu bilgileri verdi: “Daha önce yaptığımız çalışmalarla ilgili patentler aldık. Bu patentler karbon ipliğinden yapılan çalışmalardı. Amerika’daki görevim sırasında çok eksenli, ön şekiller ve bu ön şekillerden elde edilen kompozitlerle ilgili patent almıştık. Diğer bir patent ise ön şekilli dairesel yapıların elde edilmesiyle ilgilidir. Bu patentlerle yeni ürünler yapıyoruz. Karbon ipliği kullanılarak kumaş formu ürettik. Kalın bir kumaş üretilmiş oldu. Bu çalışmadaki ön şekildir. Kumaş yapıştırıcılarla katı hale dönüştürülüyor. Buna karbon kompozit deniliyor. Tekstil esaslı üç boyutlu, çok eksenli karbon kompozit olarak tanımlıyoruz. Bunu çekici kılan özellik, metalin ağır ve yoğunluğunun fazla olması nedeniyle metal ve çelik kadar dayanıklı ve hafif olmasıdır. Kırılma mekanizmaları çelik ve metal esaslı malzemelere göre daha yöne bağlı olarak tasarıma olanak sağlıyor. Havacılıkta kullanılıyorsa tasarımcıya daha elastik özellikler nedeniyle daha geniş tasarımlar sunuyor.”
Çalışmasının çeşitli uygulama alanları olduğunu aktaran Bilişik, henüz kitlesel olarak kullanılmadığını, bunun için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu söyledi. Bilişik, tekstil esaslı karbon ipliği kompozitinin metal ürünlerinin, çelik malzemelerinin kullanıldığı bütün sektörde değerlendirilebileceğini anlattı. Otomotiv sektöründe de kullanılmasının mümkün olduğunu, meydana gelebilecek kazalarda metal aksama göre kişilere daha az zarar verebileceğini dile getirdi. Bilişik, “Çelikle kıyaslandığında karbon kompozit 3 -4 kat daha sağlam. Metal homojen yapı olduğu için bu ürünlerin kırılma olayları farklıdır. Bozulma modu metallere göre tok madde olması nedeniyle enerjiyi daha iyi sömürme anlamına geliyor. Eğer bir araçta metal, çelik yerine bu malzeme kullanılıyorsa, kaza anında meydana gelen enerjiyi daha iyi sömürme özelliği gösterecektir. Belki sürücüyü daha çok koruyacaktır. Onlara gelebilecek zararın daha az olması adına metale göre daha iyi olacaktır. Bunu yaptığımız çalışmalarla denedik.” dedi.
Prof. Dr. Abdulkadir Bilişik, 'Dünyanın 2011 Yılı En İyi 100 Mühendisi' sıralamasında yer aldı. Bilişik, Uluslararası Biyografi Merkezi, 'Tekstil Malzeme Bilimi ve Teknolojisi' alanında yapmış olduğu patent ve yayın esaslı katkılarından dolayı bu seçime layık görüldü. Uluslararası Biyografi Merkezi, bilim adamlarının birçok konuda yaptığı araştırmalarla ilgili farklı dallarda derecelendirme yapıyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz