Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, geçtiğimiz günlerde ‘asgari ücretle geçinebilir’ yönündeki sözlerinin bölünüp parçalanarak değerlendirildiğini söyledi. Asgari ücretle bir taban belirlendiğini kaydeden Çelik, "Bu asgari ücret konusu birinci cümle alınıp, arkasından gelen onlarca cümleyi dikkate almayan bir yaklaşım, bir spekülatif değerlendirme, bir kamuoyu oluşturma. Muhalefet de ‘muhalefet yapacak bir şey bulamıyorum, o halde muhalefet edecek bir cümle bulalım’ tarzında bir yaklaşım." dedi.
Bakan Faruk Çelik, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği bir projenin Ankara Mövenpick Hotel'deki imza törenine katıldı. Çelik, girişte basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bazı kanser ilaçlarının dışarıdan yüksek maliyetle ithal edildiği yönündeki haberlerin sorulması üzerine Bakan Çelik, "Bizim medyaya intikal ettiği gibi bir sorun yaşamadığımızı zaten arkadaşlar yazılı bir açıklama yapacaklar. İlaçla ilgili bu boyutta bir sorun yok sadece 5-6 kalem ilacın temini konusunda bir sıkıntı yaşanıyor. Bununla ilgili Türkiye Eczacılar Birliği yada iskonto ile ilgili değerlendirmeyi yaptık. Aslında bu sayı 340 civarlarında idi fakat şimdi 5-6’ya inmiş durumda. TEB’in getirdiği ilaçlar Türkiye’den ruhsat talebinde bulunulmayan ama tedavi konusunda kamuoyunda da bir bilincin oluştuğu ilaçlar var. Ruhsatlı ilaç sayısı çok az. Arkadaşlar bu konu üzerinde ayrıntılı bir çalışma yapıp sizinle paylaşacak.” şeklinde cevap verdi.
"ASGARİ ÜCRETTE YÜZDE 322'LİK ARTIŞ GERÇEKLEŞTİRDİK"
Asgari ücretle bir ailenin geçinebileceği yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Çelik, konuşmanın bölünüp parçalanarak, dinlemeden, anlamadan değerlendiriydiğini ifade ederek, şunları söyledi:
“Biz o konuşmayı televizyonda canlı yayında yaptık. O konuşmayı baştan başa şöyle bir dinleyin, böyle bir şey var mı? Şimdi bana soruyorsunuz; ‘asgari ücretle geçinilebilir mi?’ Geçinilir. Nasıl geçinilir? Peynir alırsınız, ekmek alırsınız, zeytin alırsınız geçinirsiniz. Ama asgari ücrette bizim hedefimiz bu değil. Asgari ücret bir sosyal koruma ücretidir. Yani bunun altında ücret teklif edilemez çalışana. Bu yönü önemli. Özellikle bizim hükümetimiz asgari ücretin daha çok arttırılması için hep tavır koymuştur. Geçtiğimiz yıl, enflasyon beklentisi 3+3 iken biz 6+6 olmak üzere yüzde 12’lik bir artış gerçekleştirdik. Bu yılda yine enflasyonun üzerinde artış gerçekleştirdik. 10 yıl içerisinde yüzde 322’lik bir artış söz konusu. Şimdi burada tartıştığımız konu bu değil. Bu taban ücrettir.”
Faruk Çelik, bunun bir taban ücret olduğunu ve daha aşağısının teklif edilemeyeceğinin anlaşılması gerektiğini vurguladı. Hükümet olarak asgari ücretin bin 500 TL, 2 bin TL olmasını istediklerini ve her defasında komisyonda dile getirdiklerini aktardı. Fakat bu konuda dikkatli olunması gerektiğinin de altını çizen Çelik, aksi takdirde işsizlik sorunu yaşanabileceğini söyledi. Asgari ücretin daha fazla belirlenmesinin önünde başka sorunların olduğuna dikkat çeken Çelik, “Hükümet istemediği için değil. Niye biz teşvikler uyguluyoruz şuanda? Üretilen ürünün dünya piyasasında yer bulabilmesi için. Dolayısıyla daha çok istihdamın gerçekleşebilmesi için bu teşvikleri uyguluyoruz. Bu asgari ücret konusu birinci cümle alınıp, arkasından gelen onlarca cümleyi dikkate almayan bir yaklaşım, bir spekülatif değerlendirme, bir kamuoyu oluşturma. Muhalefetin de ‘muhalefet yapacak bir şey bulamıyorum, o halde muhalefet edecek bir cümle bulalım’ tarzında bir yaklaşım. Ben o yaptığım konuşmayı baştan sona dinlemenizi istiyorum.” dedi.
"YENİ TEŞVİK PAKETİ İMZAYA AÇILDI"
Teşvik çalışmaları ile ilgili de bilgi veren Bakan Çelik, 5084 sayılı teşvikle yapılanlarla ilgili bir düzenlemeyi içeren çalışmanın imzaya açıldığını dile getirdi. Söz konusu 49 ilin değil de sosyoekonomik gelişmişliğin dikkate alınacak bir teşviğin imzaya açıldığını aktaran Çelik, bugünlerde gündeme geleceğini bildirdi.
Çelik, doğum izninin 6 aya çıkartılması yönündeki çalışmanın son durumu ile ilgili de “Türkiye’nin genç bir nüfusa ihtiyacı var. Nüfus bizde de yaşlanmaya doğru gidiyor. Bir bu yönü bir de aile birliğini korunması konsepti içerisinde kadın istihdamının güçlendirilmesi, desteklenmesi konusunda ilgili bakan arkadaşlarla masamızda 5-6 kalemden oluşan çalışmamız var. Önümüzdeki süreçte netleştirip, kamuoyu ile paylaşacağız.” bilgisini verdi.
SÖZLEŞMELİLER KONUSUNDA SİSTEMİN TÜMÜ ÜZERİNDE BİR ÇALIŞMA
Sözleşmeli personel için yapılan çalışmalara da değinen Bakan Çelik, sistemin karmaşık bir hal arz ettiğini, onun için de sistemin tümü ile ilgili bir çalışmanın üzerinde durduklarını kaydetti. Sözleşmelilerin 6 gruptan oluştuğunu, bunların hepsinin mi kadroya alınacağını yoksa sözleşmeliliğin devamı konusunda mı olup olmayacağı yönündeki çalışmalarının hazır olduğunu aktaran Çelik, bu konuda bakanlar kurulunun kararının önemli olduğunu ve Başbakan’ın talimatı doğrultusunda çalışmalarını tamamlayacaklarını belirtti. Çelik, işin 4\B’lilerle bitmediğini de vurgulayarak, kurumların ve yerel yönetimlerin sözleşmeli personelleri ile ilgili çalıştıklarını söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz