YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çeltik Çalıştayı Ve Tarla Günü, 13-14 Eylül'de Yapılacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Trakya Tarımsal Araştırma...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde 13–14 Eylül 2012 tarihlerinde, Çeltik Çalıştayı ve Tarla Günü yapılacağını duyurdu. Başta bakanlık yetkilileri olmak üzere çalıştaya, ABD ve Rusya gibi ülkelerden de yetkililerin katılacağı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde 13–14 Eylül 2012 tarihlerinde yapılacak Çeltik Çalıştayı ve Tarla Günü'ne bakanlık yetkilileri, üreticiler, çeltik sanayicileri, pazarlamacılar, tohum şirketleri, araştırıcılar gibi sektörün bütün paydaşlarının katılacağı kaydedildi.

Çalıştayın sabah oturumunda, ABD, Rusya, İtalya, Avustralya ve Güney Kore’den Enstitü müdürleri ve yetkililer ülkelerinde çeltik tarımı, üretim teknolojileri, araştırmaları ve sanayi gibi konularda sunumların yapılacağı belirtilen açıklamada, "Öğleden sonra ilk oturumda Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ilgilileri, Çeltik Üretici Birlikleri, Pirinç Değirmencileri Derneği başkanları, sonraki oturumda da ziraat odası başkanları, Tarım-Koop Edirne Başkanı sunular yapacaklar. Daha sonra çalıştay çalışma gruplarına ayrılarak devam edecektir. Çalıştayın 2. günü ise 14 Eylül 2012’de Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde Tarla Günü düzenlenecektir. Tarla Günü'nde enstitüdeki çeltikle ilgili araştırmalar ve yeni çeşitler hakkında katılımcılara bilgi verilecek ve katılımcılar tarlada araştırmaları gezeceklerdir.” denildi.

Türkiye’nin pirinç üretimini son 10 yılda oransal olarak en fazla arttıran ülkeler arasında yer aldığına dikkat çekilen açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Türkiye, 2002 yılında 360 bin ton olan pirinç üretimini yüzde 150 oranında arttırarak 900 bin tona yükseltti. Pirinçte ülkemizin kendi kendine yeterliliği 2000 yılında yüzde 41.44 iken 2011 de bu oran yüzde 90’lerin üzerine çıktı. Son yıllarda meydana gelen üretim artışında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteklemeleri büyük etkisi oldu. Birim alanda verim artışı 2000 yılından 2010 yılına kadar yüzde 44 oldu. Türkiye’nin yakın gelecekte çeltikte yüzde 100 kendine yeterli ve ihracatçı bir ülke olması beklenmektedir. Söz konusu çalıştayda çeltik tarımı ile ilgili mevcut durum gözden geçirilerek, sorunlara öneriler getirilecek, ayrıca Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde yeni çeşitler ve diğer araştırmalar görüşülecektir.“

Ayrıca Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde 17–19 Eylül 2012 tarihlerinde değişik ülkelerden 50’nin üzerinde yabancı araştırıcı ve Türkiye’den de 15 araştırıcının katılacağı Ilıman İklim Çeltik Araştırma Konsorsiyumu, Temperate Rice Research Consortium (TRRC) toplantısı yapılacağı belirtildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler