YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cemil Çiçek: Anayasayı bu yıl içinde çıkarmayı hedefliyoruz

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, "Hedefimiz, çabamız, gayretimimiz 2012 yılının sonuna geldiğimizde...

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, "Hedefimiz, çabamız, gayretimimiz 2012 yılının sonuna geldiğimizde bu anayasayı milletimize armağan etmektir." dedi.

Çiçek, Anayasa Platformu'nu oluşturan meslek kuruluşları, sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla Konya'da yapılan 'Türkiye Konuşuyor' toplantısına katıldı. Dedeman Otel'deki toplantıya, Çiçek'in yanı sıra 13 meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşunun temsilcileri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun AK Parti, CHP, MHP ve BDP'li üyeleri, Anayasa Platformu üyeleri, yerel ve ulusal sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Kendisinin ve Uzlaşma Komisyonu üyelerinin Konya'daki toplantıya konuşmak için gelmediğini vurgulayan Çiçek, "Konuşacak olan vatandaşın kendisidir. Devletin ve anayasanın sahibi olan da vatandaştır. Anayasa vatandaşın devletten beklentilerinin hukuki şekilde düzenlenmesinden ibarettir." dedi. Toplumun tüm kesimlerinin bu sürece katkı vermesini istedi. Mevcut anayasanın Türkiye'yi geleceğe taşımasının mümkün olmadığını belirten Başkan Çiçek, son kullanım tarihi geçmiş olan anayasayı değiştirmek için Meclis'te bulunan 4 siyasi partinin anlaştığını hatırlattı. "Yeni anayasayı bu Meclis yapacaktır." diyen çiçek, "Bu Meclis'in yetkili olup olmadığı noktasındaki fantezi düşünceler, 4 siyasi partimizin kabul etmediği bir düşüncedir." ifadesini kullandı. Çiçek, "Hedefimiz, çabamız, gayretimimiz 2012 yılının sonuna geldiğimizde bu anayasayı milletimize armağan etmektir. Bu bizim siyasi hayatımızın gururu olacaktır." diye konuştu.

Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bu elbise bedene sığmıyor. Hedeflerimize ulaşmak noktasında mevcut anayasa bizi taşıyamıyor." diye konuştu. Yeni anayasanın, bireyi esas almasını, her türlü ayırımcılığı dışlamasını, hak ve özgürlüklerden yana olmasını istedi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi eski TBMM Başkanı ve AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, anayasa konusunda duyarlılık gösteren herkese teşekkür etti. İlk kez Ankara dışında bir toplantı gerçekleştirilmesinin anlamlı olduğunu vurguladı. Safranbolu'nun Aşağıgüney köyünden Mehmet Bey'in, yeni anayasa konusunda 15 sayfalık bir öneri gönderdiğini ifade etti. "Artık bu çalışmalar köydeki Mehmet Ağa'ya kadar ulaştı. Onlar da yeni anayasa ile uğraşır hale geldi." şeklinde konuştu.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Atilla Kart, Türkiye'nin üniter yapısına sahip çıkan, tüm yurttaşları kucaklayan, demokrasiyi güçlendiren anayasanın önemine vurgu yaptı.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Faruk Bal, yapılacak anayasada evrensel bir değer haline gelmiş bütün insani değerlerin, insan şeref ve haysiyetinin esas alınması gerektiğini anlattı.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Altan Tan, Türkiye'de din devlet ilişkileri ve laiklik anlayışı konusunda bir sorun olduğunu hatırlattı. "Anayasa sihirli bir değnek değil. Bütün sorunları çözemez doğrudur. Ama bütün bu sorunların çözümünü sağlayacak, çözüm kapılarını açacak bir anahtardır." dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler