Günün önemli magazin haberleri ile dizilerden son dakika bilgileri burada...
Film Arası adlı dergiye konuşan Yılmaz Erdoğan, geçmişte yapılan devrimlerin sanata en büyük darbeyi vurduğunu söyledi.
"Batıcı kafayla divan şiirini madara ettiler" diyen Erdoğan, "Günde beş kez ezan okunur ama filmlerde ezana yer verilmez" eleştirisinde bulundu.
Aylık sinema dergisi Film Arası'na konuşan ünlü oyuncu ve yönetmen Yılmaz Erdoğan, çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Sinemasından şiir anlayışına, güncel konulardan Türkiye'deki sanat algısına kadar birçok konuda görüşlerini paylaşan Erdoğan, toplum mühendisliğinin toplumsal değerlere büyük zarar verdiğini söyledi. Geçmişte yapılan devrimlerin en büyük darbeyi sanata vurduğunu belirten Erdoğan, "Batıcı kafayla Divan Şiiri'ni madara ettiler" dedi.
Mizah için "Tehlikeli iştir; kellen gider" diyen Erdoğan, "Bizde günde beş kez ezan okunur ama filmlerde ezana yer verilmez" eleştirisinde bulundu. İşte Yılmaz Erdoğan röportajından bazı başlıklar:
"İran sinemasının kimlik oluşturduğu ve bizim bunu başaramadığımız doğru. Ama bizde olan bazı gelişmeler sebebiyle maalesef böyle oldu. Onlar bir tarihte toplanıp sözlüklerinin tamamını değiştirmediler. Kelimelerinin hepsini değiştirip herkesin kendini yabancı hissettiği bir alanda yeniden kendilerini tanımlamadılar. Dolayısıyla o geleneksel bağ kopmadı. Özellikle de şiirle olan bağları kopmadı; kaldı ki biz aynı havuzdan besleniyorduk, biz aynı insandık aslında. Biraz bağnaz bir batıcılık kafası, halkın önüne sunulan yeni bir şeyler uğruna eskiyi tamamen çıkarmak, bir ağacın meyvesinin kökleriyle olan bağını kesmesi anlamına geldi ki, aslında en çok darbeyi de sanat yedi bu yüzden."
Divan şiirini madara ettik
"Divan şiirini madara ettik, Farsçayı, Arapçayı madara ettik. Sadece uzaklaşmadık bir de madara ettik. İngilizceyi, Fransızcayı, batı kültürünü, Amerika'yı kendi kafamızda yücelttik. Böyle eğitildik, böyle şekillendik. Şimdi Farsça bir şiir okuduğumda bir lise öğrencisi seninle alay eder. Çünkü ona öğretilmemiş. Kaldı ki benim okuduğum liselerde öğretildiği gibi öğretiliyorsa divan edebiyatı hiç öğretilmesin."
"Türkiye'deki bir sette günde beş kez ezan için durursun, 'Aziz Allah' dersin, beklersin, çay içersin ama filmde duyulmaz o ezan. Bir yabancı buraya geldiğinde mutlaka bir İstanbul sabahı uyanıp ezanı çeker. Sen de Batıcı kafalı biri isen 'bunlar da bizi böyle gösteriyor' dersin. Yerelliğin bir numaralı şeyi din. Gelişim olarak materyalist bir kampın ağırlığı söz konusu. Buradaki materyalizmin bizdeki karşılığı laikliktir. Bu iş din eşittir yobazlık denklemine kadar gitti. Hepimize yansıyan din deyince gözümüzün önüne Cumhuriyet dönemi filmlerindeki deli, kötü kişiler geldi.
Sinem Kobal - Arda Turan çiftinin ipleri tamamen kopardığı iddia ediliyor.
Evinde ağırladığı Selin İmer'le hakkında çıkan aşk dedikodularını geçen hafta "Sinem Kobal'a olan saygım ve duygularımdan dolayı şu an başka biriyle ilişki yaşamam mümkün değildir" açıklamasıyla yalanlayan Turan'ın bu konuda Kobal'ı ise ikna edemediği öğrenildi. İddiaya göre Kobal, Selin İmer, sunucu Gamze Karaman ve onların bir kız arkadaşlarının Turan'ın evinde 5 gün kaldığını öğrendikten sonra işin aslını sordu. Turan, kendisini arayan Kobal'a 3 kızı kendisinin değil, arkadaşlarının çağırdığını söyledi. Kobal, "Madem kızları arkadaşların çağırdı, neden bu kadar uzun kaldılar?" diye sordu. Tatmin edici cevap alamayan ve çok sinirlenen Kobal, Turan'ın evinde kalan son eşyalarını da istedi ve "Bu iş tamamen bitti" dedi. Turan da eşyaları geçen cuma Kobal'a gönderdi.
Derya Tuna, sahibi olduğu Zekeriyaköy'deki Tatlıses Kebap'ı gözden çıkardı.
Geçtiğimiz günlerde, İbrahim Tatlıses'in eşi Ayşegül Yıldız'la arasında ciddi bir kriz yaratan o kebapçıyı kapatma kararı aldı.
Yıldız'dan, "Parayı peşin ödeyin, veresiye sipariş yok" diye ihtarname alınca dükkandan soğuyan Tuna, radikal bir karar verdi. Eski hayat arkadaşının adını taşıyan Tatlıses Kebap'ı kapatacağını açıklayan Tuna, bu kararı "Oğlum İdo, Amerika'da okuyacak, ben de onunla birlikte Amerika'ya gidiyorum" diye duyurdu.