HABER

Cenevre-2'de yeni kriz

Suriye rejimi daha önce üzerinde anlaşılan prensipler metnini değiştirmeye kalkınca muhalifler tepki gösterdi, Humus'a yardım ve tahliyeler konusunda da adım atılamıyor.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) Sözcüsü Luay Safi, sabah yapılan ilk müzakere toplantısının, rejimin daha önce üzerinde görüşme konusunda uzlaşılan metinden farklı bir öneriyle masaya gelmesi nedeniyle tıkandığını açıkladı.

Safi yeni önerinin Cenevre 1'in nihai kararlarına aykırı olduğunu söyledi.

Rejimin yeni önerisi, geçiş hükümetinin müzakere dışı tutulması ve Beşşar Esed'in koltuğunu korumasını öngörüyor.

Safi “Bu durum kabul edilemez. Bugünkü siyasi müzakerelerde bu nedenle herhangi bir ilerleme sağlanamadı” ifadelerini kullandı.

Rejim ciddi olmamakla suçlayan Safi, "Karşımıza müzakere masasında çıkardıkları kişiler düşük profilli ve yetkisiz kişiler. Rejimin asıl yetkilileri ise binada olmasına rağmen müzakere masasına gelmiyor. Rejim Cenevre-1'i gündemden çıkarmaya, özellikle de geçiş hükümeti maddesini etkisizleştirmeye yönelik yeni önerisiyle müzakereleri asıl amacından uzaklaştırıyor" şeklinde konuştu.

Müzakerelerin dördüncü gününde muhaliflerin geçiş yönetimini hedeflediği siyasi konular masaya yatırılıyor. Heyetler arasında öğleden sonra görüşmelerin ikinci turu yapılacak. BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi taraflarla ayrı ayrı görüşecek.

Bu arada Rejim ve muhaliflerin Humus’tan kadınlarla çocukların tahliyesi ve bölgeye yardım gönderilmesiyle ilgili anlaşmasına rağmen de somut adım atılamıyor.

Muhalefet delegasyonunun Basın Sözcüsü Munzir Akbik, Humus’a hâlâ yardım girişine ve kentte bulunan çocuk, kadın ve hastaların çıkışına izin verilmediğini söyledi.

Akbik, Humus anlaşması sonrası delegasyonun konuyu Şam yönetimine ilettiğini ancak bu konuda henüz adım atılmadığını belirtti.

Konuyla ilgili derhal harekete geçilmesini istediklerini söyleyen Akbik meseleyi Brahimi’ye ileteceklerini söyledi.

Luay Safi de, "Şu aşamada rejimin Humus'ta kuşatmayı kaldırmasına yönelik umutlarımız yüksek değil. Şu ana kadar takındıkları tavır bizi bu konuda iyimserliğie sevk etmiyor. Rejim yardımların ulaştırılması yerine hala müzakere öncesinde bombaladığı şehirleri bombalamaya devam ediyor" dedi.

ABD yönetimi ise kadın ve çocukların tahliyesinin insani yardıma alternatif olmadığını, bölgeye mutlaka gıda yardımı gitmesi gerektiğini savunuyor.

Suriyeli muhalifler, Humus'a önce yardım girişine izin verilmesini daha sonra kadın ve çocukların tahliye edilmesini istiyor.

Şam rejimi ise kadın ve çocukların derhal bölgeden ayrılmasını, geriye kalan siviller içinse bir liste hazırlanmasını talep ediyor.

En Çok Aranan Haberler