Dünyanın önemli doğal sulak alanlarından Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde üreyecek kuşları, yırtıcı hayvanlardan korumak için Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü, sazlıklardan yapay yuvalar yaptırdı. Yırtıcıdan kaynaklanan kuş kayıplarını en aza indirmenin amaçlandığı 30 yapay sazlık yuva, deltadaki doğal göllerin sığ sularına yerleştirildi. Kuşların üreme dönemlerini sağlıklı geçirmesi halinde bu yuvaların deltanın tüm bölgelerinde yaygınlaştırılacağı öğrenildi.
Yeryüzünün en verimli, uluslararası açıdan ornitolojik öneme sahip Türkiye'nin 2. büyük sulak alanı Samsun'un Ondokuzmayıs ilçesindeki 56 bin hektarlık Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, 100 bin su kuşuna ev sahipliği yapıyor. Kuşların göç güzergahında bulunan Karadeniz Bölgesi'nin doğal özelliklerini koruyabilmiş en büyük sulak alanı olan deltada 323 tür kuş barınıyor. Bu türlerin 140'ı üremelerini burada gerçekleştirirken, nesli tükenme tehlikesi altında olan 24 kuş türünden 15'i da 2 bin yılda oluşmuş sulak alanda yaşıyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü, deltaya yuva yaparak kuluçkaya yatan tepeli pelikan, balaban, büyük ak balıkçıl, küçük ak balıkçıl, erguvani balıkçıl, kara leylek, leylek, kaşıkçı ve turna, saz delicesi, su kılavuzu, sakarmeke, bataklık kamışçısı, bıyıklı kamışçın, saz kamışcın, büyük kamışcın ve bataklık kiraz kuşunun üremesinde ciddi kayıplara neden olan martı, şahin, saksağan gibi yırtıcı kuşlar ile çakal, tilki, yabani köpek, saz kedisi, kunduz, gelincik ve sansardan korumak için ilginç bir yöntem buldu. Deltadaki 6 gölde hazır bulunan sazlıklardan hasır yapay yuva yaptıran müdürlük yetkilileri, bunları 2 kilometre derinliklerine kadar olan sığı sulara yerleştirdi. Deneme amaçlı konulan yapay yuvalardaki kuş popülasyonları da izlenmeye alındı.
Yırtıcılarla mücadele kapsamında hayata geçirilen sazlıktan yapay yuva yöntemiyle ilgili açıklamada bulunan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11.Bölge Müdürü Emin Karaman, üreme dönemlerinde gerek göç eden kuşların gerekse mevcut popülasyonun korunmasına çalıştıklarını belirtti. Sürdürülebilir av ve yaban hayat için su kuşlarının büyük önem arz ettiğini ifade eden Bölge Müdürü Karaman, sazlıktan yapay yuva yönteminin su kuşlarının sağlıklı üremelerine katkı sağlayacağına inandıklarını söyledi.
Üniversiteler, avcı dernekleri ve su kuşlarıyla ilgili sivil toplum örgütleri işbirliği ile yürütülen çalışmalar neticesinde hayata geçirdiklerini uygulamanın başarı olması temennisinde bulunan Emin Karaman, “Bu çerçevede hasır hazının bulunduğu bölge sınırlarımızdaki bütün göl ve göletlerin, akarsu deltalarının 2 kilometre derinliklerine kadar olan sığı sularında su kuşlarının üreme esnasında yırtıcılardan kaynaklanan kayıplarını minimuma indirmek amacıyla deneme amaç yuvalar tesis ettik. Bu kapsamda Kızılırmak Deltası’nda yaklaşık 30 adet yapay yuva yaptırdık. Bunların denenmesi, kuş popülasyonlarının izlenmesi sonucu başarılı olması halinde bu yuvaları bölgenin genelinde yaygınlaştıracağız.” bilgisini verdi.
“KUŞ CENNETİ İÇİN BİRLİK KURULACAK”
Büyükşehir Yasası ile birlikte Kuş Cenneti’nin daha iyi yönetilebilmesi için Samsun Valiliği öncülüğünde birlik kurulacağını açıklayan 11. Bölge Müdürü Karaman, “Kurulacak bu birlik, deltadaki yönetimi eline alacak. Yapılacak her şeyden bu birlik sorumlu olacak. 2014 yılında da faaliyete geçecek. Birlikle ilgili inceleme ve araştırmalarımız devam ediyor. Fransa gezisinde sulak alanın yönetim örneğini inceledik. Bunun benzeri de Türkiye’de kurulacak. Burayı çok daha iyi ve sağlıklı yürür bir hale getirip tüm paydaşların söz hakkının olabileceği birlik kurmayı hedefliyoruz. Bu birlik sayesinde deltamız daha sahipli ve iyi yönetilir bir hale gelecek.” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz