Ankara (AA)- Türkiye'deki 2. el cep telefonlarında, 3,5 ton gümüş, 150 kiloyu aşkın altın, tonlarca nikel ve kobalt geri dönüşüm prosesinden geçirilmediği için israf oluyor.
Turkcell ve Nokia'nın en büyük çözüm ortağı Teleses'in hazırladığı "Cep'teki Fırsatlar Raporu", 2. el cep telefonlarında kullanılan birçok değerli madenin geri dönüşümünün gerçekleştirilememesi nedeniyle ekonominin kayba uğradığını gözler önüne serdi. Türkiye'de ikinci el cep telefonlarını yeniden değerlendirerek zararsız
hale getiren bir sistemin oluşturularak bu telefonların ekonomiye yeniden kazandırılmasının acil çözüm bekleyen bir sorun haline gelmeye başladığına dikkat çekilen raporda, Türkiye'de halen yaklaşık 200 milyon adet ikinci el cep telefonu bulunduğu kaydedildi.
Raporda, bir cep telefonun içinde altın ve gümüş gibi değerli madenlerden, nikel, kobalt gibi özel metallere, kurşun, civa, kadmiyum gibi toksik maddelere kadar birçok element bulunduğu hatırlatılarak, yaklaşık 1 ton cep telefonundan 3,5 kilogramdan fazla gümüş, 3 ton telefondan ise 0,5 kilogram altın elde edilebildiğine dikkat çekildi.
Buna göre, ikinci el cep telefonlarıyla her yıl yaklaşık 3,5 tonu aşkın gümüş, 150 kiloyu aşkın altın ve tonlarca kobalt ve nikel gibi değerli madenin geri dönüşüm proseslerinden geçirilemediği için zayi oluyor.
Türkiye'de cep telefonlarından alınan yüzde 18 KDV'nin çok yüksek olduğu ve yüksek KDV nedeniyle her yıl 9 milyonu aşkın cep telefonu ticaretinin kayıt dışına itildiği kaydedilen raporda, "Sektördeki KDV kaybı ciddi boyutlarda" denildi.