Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’nın (IARC) desteklediği, cep telefonu kullanımı ile beyin tümörü riski arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak için yapılan araştırmanın nihai raporu yayımlandı.
Araştırmada, cep telefonlarının yaydığı RF enerjisini en çok çeken 4 tip tümöre odaklı bir vaka-kontrol çalışması yapıldı. Kafatasında glioma (beyin hücreleri tümörü) bulunan 2 bin 765, meningioma (beyin zarı tümörü) bulunan 2 bin 425, acoustic neuroma (kulak içi hücreleri) tümörü bulunan bin 121 ve malignant parotid gland (tükrük bezi) tümörü bulunan 109 hastaya karşılık, tümör bulunmayan 7 bin 658 kişilik kontrol grubu incelendi.
Sonuçta, boyun tükürük bezi tümörü hariç, diğer 3 kanser türünde, cep telefonu kullanımına bağlı artış görüldüğünü destekleyen bir delil bulunamadı. Bu sonucun yansıtıldığı raporda, cep telefonunun uzun dönemli ve yoğun kullanımının olası etkilerine yönelik ileri araştırmaların yapılması gerektiği de vurgulandı.
Araştırma sonuçlarını değerlendiren İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan, raporun güvenilir sonuçlar ortaya çıktığını ifade etti. Kalkan, “Cep telefonları ve baz istasyonları iyonize olmayan ışıma yayarlar. Bu ışımaların insan sağlığına etkisi olup olmadığı uzun yıllardır araştırılıyordu. Bu kez nihai rapor ile çalışmanın sonlandığı bildirildi. Interphone’un araştırma sonuçları normal cep telefonu ile cep telefonun kafaya yaslandığı bölgedeki beyin, beyin zarı, kulak içi ve tükürük bezi tümörleri arasında bir ilişki olmadığını ortaya koyuyor. Ancak uzun süreli kullanımlarda daha çok araştırmaya ihtiyaç duyulabileceği belirtiliyor.” dedi.