TMMOB Aydın İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Makina Mühendisleri Odasında yapıldı.
TMMOB Aydın İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Makina Mühendisleri Odası toplantı salonunda Aydın İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Metin Albeyoğlu’nun başkanlığında yapıldı.
Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun da hazır bulunduğu toplantıya, Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Ünveren, Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış, Belediye Başkan Yardımcısı Cemalettin Küçükerol, Belediye Meclisi Başkan Vekili Altan Güney, diğer odalardan temsilciler ve basın mensupları katıldı.
TMMOB Aydın İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Metin Albeyoğlu, son günlerde kamuoyunda tartışılan Jeotermal sahasının devri konusunda görüşlerini almak üzere Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nu davet ettiklerini söyledi.
Pazartesi günü saat 17.00′te başlayan toplantıya, Albeyoğlu’nun hoşgeldin konuşması sonrasında Çerçioğlu’nun yaptığı açıklamalarla devam edildi.
Çerçioğlu, 6360 Sayı kanunla Aydın’ın Büyükşehir yapıldığını ve il özel idarenin yürüttüğü hizmetlerin de, gelecek yıl seçimin devamında Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütüleceğini söyledi. İl Özel İdaresinin sahip olduğu tüm taşınır, taşınmaz mallar ile enerji ve jeotermal kaynakların kime devredileceğine karar verecek Vali Yardımcısı başkanlığında bir komisyon kurulacağını ve bu komisyonun sahip olunan her şeyi hangi kuruma devredeceğine karar vereceğini belirten Çerçioğlu, yapılan yasal düzenlemede, İl Özel İdarenin sahip olduğu enerji kaynakları ve jeotermal sahalarının ve benzeri olan kaynakların hazineye devri ile ilgili olarak herhangi bir madde olmadığını belirtti.
Çerçioğlu konuşmasında “Enerji günümüzün en önemli değeri. Aydın olarak Türkiye’deki jeotermal kaynakların % 70′ine sahibiz. Aydın ekonomisinin % 51′i tarıma dayalı. Yani Aydın’ın ısıtılmasının yanı sıra seracılık anlamında da bizim jeotermale ihtiyacımız var. 2023 yılında Aydın nüfusunun 2 milyonu geçmesi hesaplanıyor. 2023 yılında 8 milyondan fazla elektrik faturası parası ödeyeceğiz Aydın olarak. Bizim elimizde, yer teslimleri yapıldı ise 3 sahadan kalan bir tek saha Çiftlik Bölgesindeki Jeotermal saha. Biz diyoruz ki; Aydı halkının % 51′nin geçimini sağladığı seracılıkta da, Aydın’da konutların ısıtılmasında da, aylık 8 milyonu geçen gelir sağlayacak elektrik enerjisi üretiminde de bu sahaları Belediye olarak işletelim. Yollarda giderken hepimizin gördüğü jeotermal tesislerin bizim şehrimize hiçbir faydaları olmadığı gibi, mevcut topraklarımıza, bitki örtümüze ve daha bir çok şeye verdiği zararların ceremesini çekiyoruz. Olumsuzlukların hiçbir bedel ödenmeden yaşatıldığı ilimizde, elde kalan son jeotermal sahaya Büyükşehir sahip olursa, o zararları yaşamanın ötesinde hiç olmazsa, sürekli girdi sağlayacağımız, başkalarına muhtaç olmayacağımız elektrik üretimini de yapabileceğiz. Eldeki tüm sahaların özel sektöre devredildiği, Türkiye’nin jeotermal kaynaklar açısından en zengini olan Aydın’da, Aydın Halkının olan bırakın da bir saha kalsın.” dedi.
2011-2014 İl Genel Meclisi Stratejik Planında belirtilen Jeotermal sahalarının İl Özel İdare tarafından enerji üretimi, ısıtma ve seracılıkta kullanım hedeflerinin açıkça belirtildiğini söyleyen Çerçioğlu, “Şimdi ne oldu da bu hedeflerden vaz geçildi?” diye sordu.
Çerçioğlu ayrıca, Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri için kendisinin de, başkalarının da seçilme garantisi olmadığını, ancak bu sahalarla ilgili acil olarak Aydın Halkının olan Aydın Belediyesine devir kararının verilmesi gerektiğini söyledi.
Çerçioğlu, hukuki dayanaklar ve yapılan yeni kanuni düzenlemelere dayandırarak yaptığı açıklamaları sonrasında gelen soruları cevaplandırdı.
İl Genel Meclisi Başkanı Hayri Güleç’in ve Vali Kerem Al’ın söylemlerine karşılık olarak Çerçioğlu “Ben Aydın Belediye Başkanı olarak tarihi uyarımı yapmak zorundayım. Bundan sonra kimse yolu dolambaçlı hale getirmesin. Aydın Halkının paraları ile alınan sahalar, Aydın Halkından ikinci defa tahsil edilemez. Zaten Aydın Halkının satın aldığı sahalar yine Aydın Halkının olan Aydın Büyükşehir Belediyesine devredilmelidir. Bu konuda kimsenin art niyetli olduğunu düşünmüyorum. Kurulacak komisyonun da bu sahaları Aydın Halkı tarafından ödenmiş bedele rağmen başka bir kuruma devredeceğine ihtimal vermiyorum. Hepimiz yaptıklarımızla tarihte yerimizi alacağız, gelecekte anılacağız. Herkes nasıl anılmak istiyorsa, o doğrultuda karar verecektir. Ben yine buradan iyi niyetine inandığım için sesleniyorum ‘Satma Sayın Valim Satma!‘” dedi.
Jeotermal sahalarının kullanım alanları ile ilgili olarak en önemlisinin enerji olduğu ve jeotermal sahalarının kullanım haklarının, içinde elektrik üretimi de olacak şekilde Aydın Büyükşehir Belediyesine devri yönünde bir sonuç beklediğini söyleyen Çerçioğlu, gerekirse her türlü hukuki yola da başvuracaklarını da belirtti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz