YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cerrahlar, hasta uyanıkken şah damarındaki tıkanıklığı giderdi

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi, insanlarda felce neden olan şah damarındaki tıkanıklığı, hasta uyanıkken ameliyat...

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi, insanlarda felce neden olan şah damarındaki tıkanıklığı, hasta uyanıkken ameliyat ederek açıyor. Bugüne kadar 4 hastayı uyanık olarak ameliyat eden hastanenin Kalp Damar Cerrahi Kliniği doktorları, 78 yaşındaki Abdullah Tek için de aynı ameliyatı uyguladı. Başarılı geçen ameliyat sonrasında hastanın yüzde 60-70 oranında tıkanan iki şah damarı açılarak, tekrar felç geçirme riski ortadan kaldırıldı.
Hastanın ameliyatını yapan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahı Dr. Murat Çiçek, 78 yaşındaki hastanın halk dilinde şah damarı denilen karotis arter hastalığı şikayetiyle geldiğini ifade etti. Dr. Çiçek, beyine giden damarda tıkanıklık oluştuğunu hatırlatarak, “Hastamızı, yapılan tetkikler ve teşhisten sonra ameliyata aldık. Şah damarlarında sağ tarafında yüzde 60, sol tarafında yüzde 70 darlık vardı. Genel olarak bu ameliyat anestezi altında yapılmasına rağmen, biz bunu lokal anestezi altında yaparak hastanın uyanıklığını da kontrol ettik. Bu ameliyat, riskli olması nedeniyle Kayseri’de ve Türkiye’de çok az merkez tarafından yapılabiliyor.” dedi.
Hastalığın sebepleri ile ilgili bilgi veren Dr. Murat Çiçek, sigara içilmesi, beslenme şekli, bütün damar hastalıklarında olduğu gibi kolesterolden zengin beslenme, yaş ile birlikte ortaya çıkan rahatsızlık olarak nitelendirdi. Çiçek, şah damarındaki tıkanıklığın inmelere, yani kişinin felç olmasına kadar varan sonuçlar doğurduğunu aktardı. Tespit edilemeyen hastalarda felç yaşandığını ve teşhis konulan hastaların şanslı olduğunu dile getiren Dr. Çiçek, ameliyat sonrasında hastanın tamamen iyileşeceğini ve felç riskinin ortadan kalktığına dikkat çekti.
Ameliyatı, Dr. Murat Çiçek ile birlikte yapan Kalp Damar Cerrahı Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, şah damarı tıkanıklığı ile gelen hastaların hastanelerinde ilk kez uyanık olarak ameliyatlarının yapıldığını hatırlattı. Riskli bir ameliyatın başarılı geçtiğini ifade eden Dr. Yılmaz, “Ameliyat sırasında hastanın felç geçirme riski olabilir. Biz hastayı lokal yani uyanık ameliyat yaparak, bilinç durumunu kontrol ediyoruz. Böylece, hastanın olumsuz etkilenmesini engelliyoruz. Şu ana kadar bu ameliyatla birlikte, şah damarındaki darlığı kaldırdığımız dördüncü hasta oldu. Daha önce de şah damarı ameliyatı yaptık. Hastamız da bir ay önce sol tarafından felç geçirmiş. Bir hafta önce de sağ tarafından felç geçirmiş. Yeniden bu felci yaşamaması için damardaki tıkanıklığı açıyoruz. Bu nedenle yapıyoruz. Uyanık olması, hasta ve bizim için çok önemlidir. Çünkü hasta uyanık olduğunda onun yeni bir felç geçirip geçirmediğini takip ediyoruz.” dedi.
Ameliyatın son aşamasında doktorlar, hasta Abdullah Tek ile bir yandan sohbet etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler