İSTANBUL (İHA) - İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, kent genelinde meydana gelen araç yakma eylemleriyle ilgili gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında, aralarında üniversite öğrencilerinin de bulunduğu 28 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Operasyonların tüm hızıyla devam edeceğinin altını çizen Cerrah, "Biz İstanbul polisi olarak suçluların başbelasıyız" dedi.
Celalettin Cerrah, İstanbul polisinin araç kundaklama olaylarına karşı yürüttüğü operasyonlarla ilgili basın toplantısı düzenledi. 8 Aralık tarihinden itibaren istanbul'un çeşitli ilçelerinde araçlar yakıldığına dikkat çeken Cerrah, "Bu araçlarla ilgili yoğun bir çalışmamız vardı. Bunun neticesinde Bahçelievler, Küçükçekmece, Şişli, Kağıthane, Eminönü, Sultanbeyli ve Gazi Mahallesi'nde yoğunlaşmalar vardı. Emniyet teşkilatı olarak 24 saat bu noktalarda pusu kurmak ve çeşitli yöntemleri kurmak suretiyle, hatta helikopterimizde yeni sistemleri kullanmak suretiyle failleri yakalamaya çalıştık" dedi. Celalettin Cerrah, faillerin yakalanmasında MOBESE kameralarının yanı sıra, vatandaşların ev ve işyerlerinin önlerine yerleştirdiği kameraların da büyük desteği olduğunu söyledi. Operasyonlar kapsamında 28 kişinin gözaltına alındığını ifade eden Cerrah, gözaltına alınanlar arasında üniversite öğrencileri de bulunduğunu açıkladı. Cerrah, "Yakılan araçlarla ilgili yakaladığımız faillerin içinde maalesef üniversite öğrencileri de var. İşsiz güçsüz kişiler de var. Gasp hırsızlık suçlarına karışmış vatandaşlarımız da var. Olaylar sosyologlar tarafından incelenmeli. Bunlardan 10'u ilk etapta mahkemeye çıkarıldı. 10 failin 9'u tutuklandı, 1 tanesi serbest bırakıldı. Bugün de 17 zanlı mahkemeye sevk edildi. Yakalanmayanlar da en kısa sürede yakalanacak. Gözaltına alınanlar içinde, Gaziosmanpaşa'da geçtiğimiz aylarda belediye otobüsünü bizzat yakan ve bu olaylarda da zanlı olarak karşımıza çıkan kişiler de var. Kamera sistemleri olayların aydınlatılmasında büyük rol oynamıştır. Vatandaşlar, işyerlerine kamera takmaya devam etsinler" diye konuştu.
İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, kentin nüfusunun her geçen gün arttığını, buna paralel olarak her sokakta bir polis bulundurmanın mümkün olmadığını söyledi. Sokaklara yerleştirilen her kameranın, polisin gözü ve kulağı olacağının altını çizen Cerrah, "Yerleştirilen bu kameralar, olayların açığa çıkmasında da yardımcı olacaktır. Bu olaylar bitecek değildir. Devam da edebilir. Bizim de tedbirlerimiz aynı yoğunlukta devam edecek. Vatandaşlarımızın malına ve canına zarar verecek hangi suç örgütü olursa olsun, kim olursa olsun buna bizim müsaade etmemiz mümkün değil. Failler mutlaka yakalanıp adalete teslim edilecektir.
Amacımız, kanuna saygılı vatandaşlarımızın huzur ve güven içinde İstanbul'da yaşamalarını sağlamak. İstanbul polisi bunu başarmıştır. Biz İstanbul polisi olarak kanunlara saygılıyız, suçluların da başbelasıyız" açıklamasında bulundu.
Cerrah, operasyonlar kapsamında kullanılan helikopterle ilgili bilgi vererek, "Helikopter geceleri uçma özelliğine sahip, yukarıdan çok rahat bir şekilde aşağıyı izlemeye yarayan aletler var. Eğer bir kişiye kilitlenmiş ise, o kişi nereye giderse gitsin helikopterimiz o yöne yönelecektir, o kişiyi yakalayabileceğimiz aletler helikopterimizde mevcut. MOBESE sistemini Haziran 2002 yılında devreye soktuk. 570 kameramız var. Şu anda bin 350 kameraya çıkarttık. Bunda vatandaşlarımızın da katkıları büyük.
İstanbul gibi büyük bir kente bin 350 kamera yetmesi mümkün değil. Çalışmalarımız sürüyor. Bir sendika başkanı ve yöneticileriyle görüşmelerimiz sonuçlandı. Buradan olayların yoğun olduğu çeşitli noktalara kameralar koyabileceğiz, polisimize cep bilgisayarları dağıtılacak" dedi.
Bir soru üzerine, polisin görevinin zanlıları yakalayıp adalete teslim etmek olduğunu belirten Cerrah, "Takdir adaletindir. Suç durumlarına göre onlar bunu değerlendirirler. Bizim görevimiz yakalamak. İlerisi için herhangi bir yorum yapmamız mümkün değil. Hakim ve savcılarımızın takdirine saygımız sonsuz. Biz yakalamaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Cerrah, kundaklama olayları kapsamında bazı sivil polis araçlarının da yakılmasının tesadüf olduğuna dikkat çekti. Kundaklama olaylarına karşı özel ekipler kurulduğunu belirten Cerrah, "Her ilçede hem motorize, hem sivil ekipler görevlendirildi. Bütün şubelerimizdeki görevlilerimizi ilçelere dağıttık. En ücra köşeye bile mutlaka bir sivil polis otosunu yerleştirdik. İzlememiz devam ediyor. Vakaların bir kısmı terör olayı olarak değerlendirilmiyor. Yanan araçlardan bir kısmında husumet ifadesi var.
Aralarındaki ticari uyuşmazlıktan dolayı bazı araçların yandığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.
Son olarak yılbaşı gecesi nedeniyle alınan tedbirlere değinen Cerrah, şunları söyledi:
"Yılbaşıyla ilgili her türlü tedbir alındı. Vatandaşlarımızın iyi bir şekilde yılbaşı akşamını geçirmelerini sağlamak için hem trafik, hem asayiş yönünden tüm polislerimiz görev başındadır. Polisimiz 24 saat görev başında".