HABER

Çeşme sakızı, şifa kaynağı

İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinezi Araştırma Uygulama Merkezi, Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Araştırma Uygulama Merkezi'nin (EBİLTEM) de desteklediği bir proje başlattı. Proje sayesinde doğada çalı formunda olan ve bu şekilde kendinden verim alınamayan sakız bitkisi terbiye edilip, üretimde verim sağlandı. Ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda bu terbiye işleminden sonra elde edilen sakız ile Sakız Adası'ndan getirtilen sakızın benzer nitelikte reçine verdiği kanıtlandı.

Doç. Dr. Şenol Boztok'un verdiği bilgiye göre, Mastik adı verilen sakız reçinesi geleneksel olarak gıda koruyucusu, hazım kolaylaştırıcı olarak ve diğer sindirim sistemi rahatsızlıklarının iyileştirilmesi, diş ve ağız problemlerinde ve şeker hastalığının kontrolünde kullanılıyor. Avrupa'da ise yanık, egzama, donma sonucu oluşan iltihapların iyileştirilmesi için hazırlanan cilt merhemlerinde, kolesterol, trgliserid, kan basıncını düzenlemede de yararlanılıyor. İlaç firmaları sakız reçinesini maskitsi tablet ve kapsüllerin, kendiliğinden absorbe olan ameliyat iplerinin üretiminde ve yara bandajlarında faydalanılıyor. Sakız, sağlık sektörünün yanı sıra gıda sektöründe de birçok alana katkı sağlanıyor. Hazır çorba gibi gıdalarda koruyucu olarak kullanılan sakız, Türk mutfağında bir çok yemeğe ve tatlıya da lezzet katıyor.

Bir çok alanda kullanılan bu değerli bitkiden ekonomik anlamda yararlanabilmek için uzmanlar, kısa ve uzun vadede yapılması gerekenlere dikkat çekiyor. Kısa vadede

yapılacak en önemli işlem, çalı formundaki bitkileri uygun şekilde budayarak, ağaç formuna dönüştürülmesi. uzun vadede ise kültür formu aşılanmış sakız fidanlarıyla yeni bir tesis kurmak. Bu projelerin hayata geçirilmesi durumunda, Türkiye'nin büyük ölçüde ithal ettiği mastikse ödenen dövizden tasarruf edilmiş olacak. Ayrıca sakıza dayalı sanayi tesislerinin kurulması, bölgeye hem ekonomik hem de istihdam anlamında katkı sağlayacak. Sakız reçinesinin dünya piyasasında kilosunun 150 dolar olduğu düşünüldüğünde, uygulamaya geçilecek proje sayesinde sakızın, ekonomiye büyük katkı sağlayacağı bildirildi.

En Çok Aranan Haberler