HABER

Çeşme'de ekonomi zirvesi

İZMİR (İHA) - Yaşar Üniversitesi tarafından Çeşme'de düzenlenen 1. Uluslararası İşletme, Yönetim ve Ekonomi Konferansı, Altın Yunus Oteli Convention Center'da başladı.

50 ülkeden 500 bilim adamının katıldığı konferansın açılışına, Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, Yaşar Holding Onursal Başkanı ve Yaşar Üniversitesi Kurucusu Selçuk Yaşar, Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyeleri İdil Yiğitbaşı, Prof. Dr. Coşkun Can Aktan, Dr. Mehmet Aktaş, Selahattin Karakaş ve Rektör Prof. Mesut Ayan katıldı. Açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Mesut Ayan, bu yıl ilki gerçekleştirilen konferansın gelecek yıllarda da düzenleneceğini belirterek, "21. yüzyılda ekonomi ve işletme değişen dünyada büyük önem taşıyor.

Konferansımıza 600 bilim adamının başvurmuş olması da bunu gösteriyor. Çok genç bir üniversite olmamıza rağmen yüksek standartlara sahibiz. Katılımcılara mükemmel bir ortam hazırladık. Bu konferansı düzenlemekten büyük onur duyuyoruz" dedi.

Konferans Başkanı Prof. Dr. Coşkun Can Aktan ise, 3 gün boyunca 8 salonda gerçekleştirilecek 80 oturumda 400 sunum yapılacağını vurgulayarak, "Beş kıtadan 500 bilim adamını ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Dünyanın sayılı bilim adamlarının yanı sıra IMF, Dünya Bankası, OECD gibi önemli kuruluşların uzmanları aramızda bulunuyor. Karmaşık bir dünyada yaşıyoruz. Globalizm fırsatların yanı sıra problemler de yaratıyor. Bunları bu konferansta tartışma olanağımız olacak" diye konuştu.

Konferansın açılış oturumunda konuşan Avusturyalı ünlü ekonomist Prof. Dr. Friedrich Schneider, 145 ülkede yaptığı araştırmada Türkiye'nin kayıt dışı ekonomi büyüklüğünde 65. sırada olduğunu söyledi. Kayıt dışı ekonomilerin gelişimi ve bu gelişimin olası sebepleri üzerinde kapsamlı ve çarpıcı bir analiz yapan Prof. Dr. Friedrich Schneider, araştırmaya göre ülke gruplarındaki kayıt dışı ekonomilerin son yıllarda önemli oranda arttığını belirtti. Kayıt dışı ekonominin 1999-2003 yılları arasında, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 35'ten yüzde 41'e çıkarken, OECD ülkelerinde yüzde 13'ten yüzde 16'ya çıktığını kaydeden Schneider, eski Doğu Bloku ülkelerinde ise kayıt dışılık oranının yüzde 19'dan yüzde 21'e çıktığını açıkladı. ABD, İsviçre, Japonya gibi gelişmiş ekonomilerin düşük kayıt dışılık oranlarıyla ilk sıralarda yer aldığını vurgulayan Prof. Dr. Schneider, Avrupa Birliği'ne girmeye hazırlanan Türkiye'deki kayıt dışılık oranının 145 ülke ortalamasına yakın olmasına rağmen gelişmiş ekonomilerdeki kayıt dışılığın çok üstünde olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Schneider, kayıt dışı ekonominin 1999-2003 arasında ekonomi içinde payının yüzde 32.1'den yüzde 34.3'ye yükselmesinin krizlere duyarlı ve kırılgan bir yapıya sahip olan Türkiye ekonomisi açısından kaygı verici bir gelişme olarak da algılanabileceğini belirterek, "Türkiye yüzde 34.3'lük bu oranla, incelenen 145 ülke arasında, kayıt dışı ekonominin büyüklüğü açısından 65. sırada yer alıyor. Ancak çevresindeki ülkelerin üçüncü dünya ülkeleri olması da düşündürücüdür. Gerekli önlemlerin acilen alınması gerekir" dedi.

En Çok Aranan Haberler