HABER

Çeşme’ye 12 milyon Euro'luk marina yatırımı

IC İbrahim Çeçen Holding ile Camper&Nicholsons Marinas International ortaklığına 25 yıllığına yap-işlet-devret modeli ile kiralanan Çeşme Marina’nın temeli atıldı.

ÇEŞME(ANKA) – Hülya Ömür bildiriyor- IC İbrahim Çeçen Holding ile Camper&Nicholsons Marinas International ortaklığına 25 yıllığına yap-işlet-devret modeli ile kiralanan Çeşme Marina’nın temeli atıldı. 6 ayda bitirilmesi hedeflenen marinaya, 12 milyon euroluk yatırım yapılması öngörülüyor.

Çeşme Marina’nın temel atma törenine, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk ve bakanlık bürokratları katıldı. Törende konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Akdeniz’deki yat sayısının yaklaşık 1 milyona ulaştığını belirterek, Fransa, İspanya ve İtalya’nın Akdeniz çanağında marina kapasitelerinin yüzde 85’ine sahip olduğunu söyledi. Yıldırım, “Halen Türkiye’de kamu ve özel sektöre ait işletilmekte olan 45 adet yat limanı ve yat çekek yeri bulunuyor. Toplam yat bağlama kapasitesi ise 14 bin adet. Yatırım programının tamamlanması ile yaklaşık 11 bin 200 adet ilave yat bağlama kapasitesi yaratılacak ve Türkiye yat bağlama kapasitesi 25 bin adet olacak” dedi.

-YAT KAPASİTESİNİN 50 BİNE ÇIKARILMASI HEDEFLENİYOR-

Halen çalışmaları devam eden 2010 yılı ortalarında tamamlanacak olan yat planı master sonuçlarına göre, yeni yat limanı yerleri ve ilave kapasiteler göz önüne alındığında 2023 yılında yat bağlama kapasitesinin 30 bin adete, 2030 yılında ise 50 bin adet civarına çıkarılmasının hedeflendiğini anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

“Böylece halen Akdeniz ülkelerindeki bağlanma kapasitesi sıralamasında yüzde 5 olan yerimiz, yüzde 10’a yükselecek. Yıllık 3.5 milyar dolar olan yat turizmi gelirleri de 8 milyar dolara yükselecek. 2023 yılı hedefinde ise yat bağlama kapasitesi ise yüzde 23’e, yat turizmi gelirleri de 10 milyar dolara yükseltmeyi hedeflemekteyiz. Ulaştırma Bakanlığı bugüne kadar kamu kaynaklarıyla yapılan 22 adet yat limanı için 300 milyon dolar harcandı. YİD’le kamu kaynağı modeli kullanılmadan inşaatları tamamlanıp hizmete açılan 2 adet yat limanı için 95 milyon dolar harcandı. İhalesi yapılarak inşaatı devam eden 9 adet yat limanı için ise 330 milyon dolar harcanması öngörülüyor.”

İhale süresinde olan 9 adet yat limanı için ise 230 milyon dolar harcanmasının planladığını kaydeden Yıldırım, bu sektördeki altyapının toplam ekonomik büyüklüğünün 745 milyon dolar olduğuna işaret etti.

-YILLIK KULLANIM BEDELİNİN 1.5 MİLYON TL OLMASI BEKLENİYOR-

Demiryollar Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürü (DLH) Ahmet Arslan ise, marinanın 6 ay içinde tamamlanmasının hedeflendiğini belirterek, marinanın 23.5 yıllığına tarafından işletileceğini dile getirdi. Yıllık kullanım bedelinin 1 milyon 555 bin TL olmasının hedeflendiğini kaydeden Arslan, 23.5 yıllık toplam kullanım bedelinin ise 67 milyon TL olacağını söyledi.

-İŞ BANKASI İLE KREDİ SÖZLEŞMESİ-

Çeşme Marina Temel Atma Töreni öncesinde, yapılan yatırıma yönelik İş Bankası ile kredi anlaşması imzalandı. Marina’da, maksimum büyüklüğü 60 metre olan denizde 400, karada 100 tekne kapasitesi ve yatçıların ihtiyaç duyacağı tüm hizmetlerin yer alması öngörülüyor. Çeşme Marina Projesi yatırım tutarının ise 12 milyon euro olması öngörülüyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler