CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Hakkı Süha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu, saat 13.00’de AKP grubunu ziyaret ederek, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili önerisini yazılı olarak ilettiler.
AKP’den grup başkanvekilleri Suat Kılıç, Bekir Bozdağ, Mustafa Elitaş ve Nurettin Canikli’nin katıldığı görüşme yaklaşık bir saat sürdü. Görüşmenin ardından açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın yapısı ile siyasi parti kapatmalarına yönelik 3 konuyla ilgili önerisinin Anayasa değişikliği paketinden çıkarılması önerisini, yazılı olarak AKP Grubuna ilettiklerini bildirdi. AKP Grup Başkanvekillerinin, Başbakan Erdoğan’ın ABD ziyareti dönüşünde ve Meclis’teki müzakerelerin başlamasından önce, CHP’nin yazılı başvurusuna yanıt verileceğini söylediklerini kaydeden Anadol, CHP’nin ve Baykal’ın ana dileğinin, 3 konuyla ilgili maddelerin 24’ncü dönem parlamentosunda görüşülmesi olduğunu ifade etti.
Anadol, “Sayın Baykal çok açık söyledi, bunu kabul etmiyorlarsa, önceki önerisinin, ortadan kalktığı anlamına gelmez. Yani bu 3 konunun paketten çıkarılması, diğerlerinin Mecliste oylanması, bunun ayrı mütalaa edilmesi. Referanduma gidilecekse, bunun gitmesi. Önerimiz de bu” diye konuştu.
Gazetecilerin, “Bu iş Genel Kurula mı kaldı” şeklindeki sorusunu, “Genel Kurul aşamasından önce yanıt verilecek” şeklinde yanıtlayan Anadol, görüşmedeki havanın sorulması üzerine de “Portakal suyu, nar suyu ve çay vardı” yanıtını verdi. Anadol Anayasa değişikliği takviminde değişiklik olup olmayacağı sorusuna da Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’ye döndükten sonra AKP’nin Meclis müzakerelerinden önce her halükarda yanıt vereceğini tekrarladı.
-CHP’NİN ÖNERİSİ-
CHP’nin AKP’ye sunduğu yazılı öneride ise Anayasa değişikliği teklifinin Anayasa Komisyonu’nda görüşmelerinin devam ettiği vurgulanarak şöyle denildi:
“CHP Genel Başkanı Deniz Baykal yapıcı bir öneri ortaya koyarak, teklifin bir kısım maddelerinin ayrılması halinde diğer maddelerine CHP’nin de destek vereceğini açıklamıştır. Sayın Baykal’ın bu açıklaması üzerine Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Tayyip Erdoğan 11 Nisan 2010 tarihinde, ‘(…) böyle bir şey yapılacaksa bunun görüşüleceği merci Meclis Başkanımızın başkanlığında grup başkanvekillerinin ortak yapacağı çalışmadır. Eğer böyle bir çıkış varsa, biz buna varız (…) sözleri ile bu konuda olumlu bir yaklaşımda bulunmuştur. Teklifin kamuoyuna yansımasının öncesinde ve sonrasında CHP’nin çekince koyduğu, siyasi partilerin uyacakları esaslar ve bağlantılı maddeler ile HSYK ve Anayasa Mahkemesi’nin yapısı, üyeliği, denetimi, görev ve yetkileri, çalışma ve yargılama usulü ile bağlantılı maddeleri ile ilgili üç ana konudaki maddelerin teklif paketinden ayrıştırılarak diğer maddelerinin Anayasa değişikliği teklifi olarak görüşülmesinde yarar bulmaktayız.”