YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cevaplanmayan E-maillerin Faturası 5 Milyar Dolar

Yurt dışından farklı ürünlere yönelik taleplerle ilgili gelen elektronik postaların, ilgisizlik yüzünden cevaplanmamasının, yılda 5 milyar dolara yakın paranın farklı

Yurt dışından farklı ürünlere yönelik taleplerle ilgili gelen elektronik postaların, ilgisizlik yüzünden cevaplanmamasının, yılda 5 milyar dolara yakın paranın farklı ülkelere kaymasına neden olduğu belirtildi.

İnternet üzerinden Türk ihracatçılarına talep üreten "www.turkishexporter.net" sitesinin Dış İlişkilerden Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Harun Dikici, e-ihracat kavramının, Türk ihracatçıların klasik pazarlama yöntemlerinin dışında yeni tanışmış olduğu dış ticaret yöntemlerinden biri olduğunu söyledi.

İhracatçıların yeni pazarlar bulduğu, ithalatçıların online talep bıraktıkları sistemin Ekonomi Bakanlığı'nın hibe destekleriyle kısa zamanda sektörde kendine ciddi anlamda yer edindiğini ifade eden Dikici, sistemin kullanım kolaylıklarına rağmen KOBİ'ler tarafından tam olarak anlaşılamadığını belirtti.

İhracatçılar için günde onlarca ülkeden yüzlerce talep yayınladıklarını anlatan Dikici, "Yurt dışından gelen taleplerin yoğunluğundan memnunuz, ancak aynı şeyi Türk ihracatçıları açısından söylemek zor. Birçok iş adamı ve dış ticaretçi elektronik ortama ilgisiz" dedi.

-Kaçan talep miktarı 5 milyar doları aştı-

Dikici, dünya pazarlarının hızla elektronik ortama taşındığını, ancak Türk kullanıcılarının bu anlamda gelişmiş ülke ihracatçılarına göre daha geride kaldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Günde yüzlerce alım talebini sektörlere bölerek, muhataplarına mail yoluyla gönderiyoruz. Hızlı ve etkin olan dış ticaretçiler, bu kolaylığı rahatlıkla ihracata dönüştürüyor. Burada yakalanan başarı grafiğinin yanında düşündürücü olan; birçok ihracatçının bu maillere karşı duyarsız kalması. Öyle ki; Türkiye'den ürün talebine karşılık bulamayan yabancı firmalar, defalarca yazarak bizden yardım istiyor. Ne yazık ki; kendisine muhatap bulamayan birçok ithalatçı, Türkiye'nin rakibi ülkelere kayıyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye'den kaçan talep miktarı 5 milyar doları aştı. Yani bu ciddi rakam Türkiye'ye kazandırılacakken, Türkiye'den kaçtı."

-İlgisizliğin nedenleri-

İhracatçıların sisteme olan ilgisizliğinin nedeninin, nitelikli elaman eksikliği ve kırılmaz aile şirket yapıları olduğunu aktaran Dikici, ihracat kültürünün tam oturmamasının da önemli etkenler arasında olduğunu dile getirdi.

Dışarıda Türk ihracatçısını bekleyen keşfedilmemiş pazarlar olduğuna dikkati çeken Dikici, "Bu anlamda Ekonomi Bakanlığı, gerek e-ihracata sağlamış olduğu hibe destekleriyle, gerekse pazar araştırma çalışmalarıyla ihracatçının elini güçlendirecek adımlar atıyor. Fakat birçok ihracatçının bu desteklere olan ilgisizliği oldukça düşündürücü" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler