HABER

Çeviri hatası savaş çıkaracaktı!

Kuzey Kore resmi haber ajansının Güney Kore ile “savaş durumuna” girildiğini açıklaması dünya gündemine bomba gibi düştü. Ancak bu duyurunun yanlış anlaşılmış olabileceği ortaya çıktı.

Çeviri hatası savaş çıkaracaktı!

Kuzey Kore günlerdir ABD ve Güney Kore’ye karşı saldırı tehditlerinde bulunuyor, füzelerini Güney Kore ’deki ABD üslerine saldırmak için hazır durumda tuttuğunu söylüyordu. Dün, Kuzey Kore haber ajansının (KCNA) Güney Kore ile “savaş durumuna” girildiğini açıklaması ise dünya basınında yankı buldu ve uluslararası camiayı endişelendirdi. Ancak Kuzey Kore’nin Güney’e karşı sertleştirdiği söyleminin “savaş durumu” ilan etmesine vardığını belirten açıklamalar, bir çeviri hatası sonucu olabilir.

‘Saldırıya uğrarsa...’

Rusya medyası ve Fransa merkezli haber ajansı AFP, bütün bu savaş çığlıklarının KCNA’nın açıklamasının yanlış çevrilmesinden kaynaklandığına dikkat çekti. KCNA’nın açıklamasının doğru çevirisini yayımlayan AFP’ye göre “Savaş durumuna girildi” ifadesi yerine aslında Kuzey Kore’nin saldırıya uğraması takdirinde “savaş zamanı yasalarına göre hareket edeceği ve bunun ardından Kuzey-Güney ilişkilerinin savaş durumuna gireceği” belirtiliyor. Açıklamada ayrıca “Kore yarımadasının ne barış ne de savaşta olan ve uzun süredir devam eden durumu artık sona erdi” deniyor. Bu yüzden Rusya basını, Kuzey Kore’nin Güney ile savaş durumuna girdiği haberlerinin yanlış bir çeviriden kaynaklanabileceğini belirtiyor.

Dün çeşitli uluslararası haber ajansları ve dünya basın kuruluşları, KCNA’nın Kuzey Kore’nin “herhangi bir provakasyona sert bir şekilde yanıt vereceği” açıklamasına geniş yer verdi. Ayrıca komşu ülkeler arasındaki meselelerin savaş zamanı protokolüne uygun olarak düzenleneceği belirtildi. Bu açıklamalar dünya kamuoyunda endişe yarattı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, artan gerginlikten dolayı uyarılarda bulunurken Kuzey Kore’nin uygulamalarının kabul edilemez olduğunu söyledi. Kuzey Kore devletinin en büyük müttefiki Çin ise tarafları sakin olmaya davet etti.

Teknik olarak savaş halinde

Geçtiğimiz şubat ayında üçüncü kez nükleer silah denemesinde bulunan Kuzey Kore’nin üzerindeki uluslararası yaptırımlar artmıştı.
Kuzey Kore’yi kızdıran son olay ise ABD’nin Güney Kore ile askeri tatbikatlarda bulunması oldu. Geçtiğimiz perşembe günü ABD’nin B-2 hayalet bombardıman uçaklarını yarımada üzerinde uçurması, gerginliğin artmasına sebep oldu. 1953 yılındaki Kore Savaşı’nın ardından Kuzey ve Güney Kore bir barış antlaşması imzalamadığı için teknik olarak savaş halindeler. Savaşın ardından ateşkes kararı alınmış ama bir barış antlaşmasına imza atılmamıştı.

Tüm haberler

En Çok Aranan Haberler