BURSA (İHA) - Zehirli varil skandalının ardından çevre suçlarına ağır para cezası getirildi.
Resmi Gazete'de yayımlanan 'çevre cezalarına ilişkin yeni düzenleme'ye göre, tehlikeli atıkları rastgele taşımak ve saklamanın cezası bir milyon YTL, ülkeye tehlikeli atık sokmanın cezası ise 2 milyon YTL oldu.
Resmi Gazete'de yayınlanan yeni çevre cezaları uygulamada kolaylık sağlamak için hava, gürültü ve titreşim, iyonlaştırıcı olmayan radyasyon, su, toprak kirliliği gruplarına ayrıldı. Ayrıca atıklar, arıtma ve bertaraf yükümlülükleri, tehlikeli kimyasallar, biyolojik çeşitliliğin ve ekosistemin korunması, çevresel etki değerlendirmesi süreci, bildirim ve bilgi verme yükümlülüğü, çevre yönetim birimi kurma, acil durum planlarına uymama ve umuma açık yerlerde çevreyi kirletme olmak üzere cezalar 15 ayrı başlıkta sınıflandırıldı.
Buna göre, hava kirliliği ile ilgili araçların egzos muayenesini yaptırmamanın cezası 500 ytl ye çıkarken, sınır değerleri aşarak araç egzosu ile havayı kirletmenin cezası ise bin YTL oldu.
İzin almadan kurulan işletmelerin havaya deşarjları 24 bin YTL, sınır değerlerin üzerinde kirlilik deşarjı ise 48 bin YTL oldu. Gürültü kirliliğinde ise sınırın üstünde gürültü ve titreşime sebeb olan işletmelere 4 bin YTL, fabrika, şantiye eğlence yerlerine ise 12 bin YTL gürültü cezası verilecek.
Su kirliliğinde içme suyu alanı olmayan suları kirletenlere 24 bin, içme suyu havzalarını kirletenlere ise 48 bin YTL ceza öngörülürken, denize kanalizasyon deşarjı yapan konutlara 600 YTL, içme suyu havzasını kanalizasyonu ile kirleten meskenlere bin 200 YTL para cezası getirildi. Atıkları ile toprak kirletenlere 24 bin, kanalizasyonu toprağa veren konutlara ise 600 YTL ceza uygulanabilecek. Dereden yönetmeliğe aykırı çakıl kum alanlara metreküp başına 120 YTL ceza tatbik edilirken, tehlikeli atıkların her ne şekilde olursa olsun ülkeye girişini veya transit geçişini sağlayanlara ise 2 milyon YTL ceza verilecek. Tehlikeli atık mali sorumluluk sigortası yaptırmayanlara da 24 bin YTL idari ceza uygulanacak.
Arıtma ve Bertaraf Yükümlülüğünde ise ön arıtma, arıtma veya bertaraf tesisi kurmadan çalışanlara 60 bin YTL, alt yapısını kurtayanlara belediyelerde nufusu 100 binden fazla olan yerlerde 50 bin, organize sanayi bölgelerinde 100 bin YTL ceza uygulanacak. Tehlikeli kimyasallarla alakalı malzemeleri kullanan, ambalajlayan, satan ve taşıyanlara 100 bin lira ile 1 milyon YTL arasında ceza verilecek. Biyolojik çeşitliliği bozanlara ise 20 bin, sulak alanları doldurup arazi kazananlara 100 bin YTL ceza verilirken, orman veya sulak alan yanında anız yakanlara dekar başına 100 YTL, normal yerde anız yakanlara dekar başına 20 YTL ceza tatbik edilecek.
Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreçine aykırı davrananlara 10 bin YTL, bildirim ve bilgi verme yükümlülüğüne uymayanlara 6 bin YTL, çevre yönetim brimi kurma ve çevre görevlisi yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 6 bin YTL ceza verilecek. Acil durum planlarına uymayanlara 12 bin YTL ceza uygulanacak. Umuma açık yerlerde çevreyi çekirdek kabuğu veya tükürük ile kirletenlerede 100 YTL ceza tatbik edilecek.