Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'de artık her önüne gelenin inşaat yapamayacağını belirterek, "Maalesef odalar, inşaat müteahhitleri odası kurulmasını engelliyor. Müsaade etseler daha kolay olacak. Bunlar bir oda kursun gelişsin, birleşsin. Her isteyen de müteahhitlik yapmasın, inşaat yapmasın" dedi.
Denizli'de sanayici ve iş adamlarıyla biraraya gelen Bakan Bayraktar, gelişen ve büyüyen dünyada devletler kadar şehirlerin de ön plana çıktığını, Denizli'nin de bu kapsamda bir kent olduğunu söyledi.
Çevre duyarlılığına aşırı derecede dikkat ederken bir taraftan da Türkiye'nin gelişmesi, kalkınması için çalıştıklarını anlatan Bakan Bayraktar, kentsel dönüşüm çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.
Bu konuda geri adım atılmayacağını, Bakanlık olarak müteahhitlik yapanları kayıt altına aldıklarını ifade eden Bayraktar, şöyle konuştu:
"Türkiye'de geçici müteahhitlik belgesi olan 200 bin kişi var. Almanya'nın nüfusu 80 milyondan fazla. Orada belgeli müteahhitlik firması 2 bin 700 civarında. Biz de 200 bin belgeli var. Biz bunlara belli şartlar getirmek suretiyle hem müteahhitlik firmalarına hem inşaat firmalarına hem ustalarından bu işi yapamayanları ayıklamak suretiyle yeni bir çalışma içerisindeyiz. Bu verdiğimiz müteahhit kayıt sertifikasıdır. Bu müteahhitlik belgesi değil. Geniş bir inceleme yapıyoruz. Yaptığı yapılara bakıyoruz, yaptığı işleri denetliyoruz ondan sonra veriyoruz.
Türkiye'de artık her önüne gelen inşaat yapamayacak. Ama maalesef odalar, inşaat müteahhitleri odası kurmasını engelliyor. Müsaade etseler daha kolay olacak. Odanın sizlere bir zararı yok, izin verin. Ticaret odası en çok aidatı müteahhitlerden aldığı için oda kurdurmuyor. Bunlar bir oda kursun, gelişsin, birleşsin. Her isteyen de müteahhitlik yapmasın, inşaat yapmasın."
-"Kaçak yapılardan kurtarmamız lazım"-
Bakan Bayraktar, Türkiye'nin, küresel ekonomik kriz, bölgesel sorunlara rağmen istikrarını koruduğunu, kalkınmasını sürdürdüğünü vurguladı.
Türkiye'de nüfusun yüzde 75-78'inin şehirlerde yaşadığını, şehirlerdeki teknik altyapının kötü olduğunu dile getiren Bayraktar, şunları kaydetti:
"Şehirlerimizin verdiği fotoğraflar iyi değil. Kaçak yapılar, depreme dayanıksız yapılar... Deprem fayı yoğun bir ülkede yaşıyoruz. Bu ülkeyi, mühendislik hizmeti almamış kaçak yapılardan, depreme dayanıksız yapılardan kurtarmamız lazım. Yasayı vatandaş odaklı yaptık. İsteyen vatandaşımız "benim evim riskli" deyip kendisi tespit etsin, kendisi dönüştürsün. O süreç içerisinde buna belediye ve bakanlığımız yardım etsin. Yani razı olma ve gönüllülük esasıyla bu işi yürüteceğiz. Riskli bölgeleri yıkacağız diye birşey yok. 3194 sayılı yasa dışında, kimsenin rızası olmadan evini zorla yıkmak gibi bir düşüncemiz yok. Bu yasa insanlarımızı, can emniyetini korumaya yöneliktir. Bu yasa, insanlarımızın hayat hakkını idame ettirmeye yöneliktir. İnsanlarımızın malını korumak içindir. Kimseyi evinden, yurdundan ve yerinden rahatsız etmeye, itip kalkmaya niyetimiz yok. Ama bunu önemsediğimizi de vurgulamak istiyorum."
Muhabir: İbrahim Süzer / Ramazan Ercan
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz