HABER

Çevreyi kirleten bedelini ağır ödeyecek

ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu'nda 23 yıl önce değiştirilen, ancak günün şartlarına ve AB mevzuatına uymayan Çevre Kanunu'nda yeniden değişikliğe gidiliyor. TBMM Genel Kurulu'nda gerçekleştirilen yasa tasarısı görüşmeleri, çalışma süresinin dolması üzerine yarım kaldı.

TBMM Genel Kurulu'nda, 41 maddeden oluşan ve temel yasa olarak 2 madde halinde ele alınan Çevre Kanunu Yasa Tasarısı'nın görüşmeleri, saat 22.00'de çalışma süresinin dolması üzerine yarım kaldı. Tasarının görüşmelerine yarın devam edilecek. Bu arada tasarının görüşmelerine CHP yine katılmadı.

'Çevrenin sürdürülebilir kalkınma ilkesi doğrultusunda korunmasını sağlamak' amacıyla çıkarılan kanunla, başta idare, meslek odaları, birlikler ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere herkes, çevrenin korunması ve kirliliğin önlenmesi ile görevli olup, bu konuda alınacak tedbirlere ve belirlenen esaslara uymakla yükümlü olacak. Kirlenme ve bozulmanın önlenmesi, sınırlandırılması, giderilmesi ve çevrenin iyileştirilmesi için yapılan harcamalar, kirleten ve bozulmaya sebep olan tarafından karşılanacak. Yasa hükümlerine göre 'Yüksek Çevre Kurulu' oluşturulacak. Çevrenin korunması amacıyla doğal çevreyi oluşturan biyolojik çeşitlilik ile bu çeşitliliği barındıran ekosistemin korunması esas olacak.

Yasayla, gürültü yapandan havayı ve suyu kirletene, yasak atıkları toprağa gömenlere, içme ve kullanma suyu koruma alanlarına ve kaynağın kendisine atık boşaltanlara, yasaklara aykırı olarak atık toplayan, taşıyan, depolayan, geri kazanan ve tekrar kullananlara, hava kirliliğine sebep olan konutlara, biyolojik çeşitliliği tahrip edenlere, özel çevre koruma bölgeleri için belirlenen esaslara aykırı davrananlara, egzoz ölçümü yaptırmayanlara, ÇED sürecine başlamadan veya bu süreci tamamlamadan faaliyete geçenlere proje bedeli üzerinden, halka açık yerlerde çevreyi kirletenlere, deniz, baraj gölleri ile akarsularda, katı atık, atık su, petrol ve petrol türevleri tahliyesi veya deşarjı yapan tankerlere, groston başına ağır cezalar geliyor.

Tasarıda AK Parti'li milletvekillerinin verdiği önergelerle çevre cezalarında önemli artışlar sağlanırken, bazı şirketlerden alınması öngörülen cezalar da metinden çıkarıldı. Yapılan ve benimsenen bir düzenlemeye göre büyükşehir belediyelerince tahsil edilecek su ve atık su bedellerinden yüzde 1 oranında çevre kesintisi uygulanacak.

Buna karşılık hava taşıt araçlarından (yurtdışı bağlantılar hariç) yolcu başına bilet bedelinin yüzde 1'inden ve taşınan yük için ton başına yılda alınacak 1 Yeni Türk Lirası metinden çıkarıldı. Metinden çıkarılan diğer hükümler ise şöyle:

"GSM mobil telefon abonelerinden ayda bir defa abone başına 1 YTL (şirketten tahsil edilecekti, artık alınmayacak). Gemi siciline tescil edilen araçlardan groston başına 1 lira ile 2 kuruş arasında çevre katkı payından vazgeçildi."

Tasarıda önergeyle yapılan değişiklikle çevre cezaları arttırıldı. Buna göre bazı cezalar şöyle:

"Tehlikeli atıkları kanun ve yönetmelik dışında toplayan, ayıran, geçici ve ara depolama yapan, geri kazanan, yeniden kullanan, taşıyan, ambalajlayan, etiketleyen, bertaraf eden ve ömrü dolan tehlikeli atık bertaraf tesislerini kurallara uygun olarak kapatmayanlara 100 bin YTL olan ceza 1 milyon YTL olarak değiştirildi. Tehlikeli kimyasallar ve bu kimyasalları içeren eşyayı kanun ve ilgili yönetmeliklerde belirtilen usul ve esaslara, yasak ve sınırlamalara aykırı olarak üreten, işleyen, ithal ve ihraç eden, taşıyan, depolayan, kullanan, ambalajlayan, etiketleyen, satan ve satışa sunanlara 100 bin YTL olan idari para cezası 1 milyon YTL'ye çıkarıldı."

En Çok Aranan Haberler