Türkçedeki birçok kelime dilimize internet dünyası ve sosyal medyanın yaygınlaşması ile girmiştir. Bu kelimelerden ikisi çevrim içi ve çevrim dışı kelimeleridir. Farklı alanlarda kullanılan bu kelime halk arasında en sık yanlış yapılan kelimelerden biridir. Yazımında sık olarak hata yapılmasının bir nedeni de dilimize sonradan gelmiş olmasıdır.
Sosyal medya hesapları ya da internet söz konusu olduğunda kullanılan çevrim içi ve çevrim dışı kelimeleri vardır. Bu kelimelerin yazımında sık olarak hataya düşülür. Dilimize bilişim dünyası ile birlikte sonradan giren bu kelimelerin ayrı ya da bitişik yazılması konusunda tereddüde düşülür. Çevrim içi ve çevrim dışı kelimeleri çoğunlukla çevirim içi, çevrimdışı, çevrimiçi şeklinde farklı biçimlerde yazılabilir. Ancak çevrim dışı TDK kurallarına göre de ayrı olarak yazılması gereken bir kelimedir.
Çevrim dışı isim türünde olan ve bilişim alanında kullanılan kelimelerden biridir. Türk Dil Kurumu bu kelimeyi “bilgisayar sistemlerinde, sunuculara bağlı olmayan ve çalışır durumda olmayan, olmama durumu” olarak tanımlamıştır. Bu kelimenin çevrim dışı olarak yazılması gerekir. Çevrim içi ve çevrim dışı kelimeleri ayrı olarak yazılması gereken kelimelerdir. Bitişik yazılmaları Türkçe yazım kurallarına göre yanlış olarak kabul edilmiştir.
Çevrim dışı yazımında en sık hataya düşülen kelimeler arasında yer alır. Aynı şekilde çevrim içi kelimesinin doğru yazım şekli de bitişik olmalıdır. Bazı kişiler bu kelimeyi “çevirimdışı” ya da “çevrimdışı” olarak yazabilir. Ancak bu kullanım yazım yanlışı olarak kabul edilir. İngilizceden gelen bir kelimenin Türkçeleştirilmiş hali olan çevrim dışı doğru yazılışı ayrı olması gereken kelimelerden biridir. Türkçe yazım kurallarına göre bitişik olarak yazılması yanlış olacaktır.