ANKARA (İHA) - Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Ramazan Er, 2004 yılı içerisinde meydana gelen 'şiddet' içerikli 158 bin 364 olayda 25 bin 476, toplamda ise yaklaşık 100 bin çocuğun mağdur olduğunu bildirdi. Er, sürücü imzası bulunmadığı gerekçesiyle ceza tutanaklarının iptal edilmesine itiraz edeceklerini de ifade etti. Er ayrıca, 3 kişiyi öldürdükten sonra Fransa'ya kaçan Hacı Aycan'ın Türkiye'ye getirilirken hayatını kaybetmesine ilişkin, başına torba geçirilerek öldürüldüğü yönünde ortaya atılan iddiaları da yalanladı.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen haftalık basın toplantısında Ramazan Er, aile fertlerine yönelik 7 bin 83 kötü muamele olayında 742 çocuğun mağdur olduğunu belirtti. Er, "2004 yılı içerisinde 10 yaş altında sokakta yaşayan 417, evden kaçan 185, kayıp 356, buluntu 3 bin 44, terk 207, suç mağduru 6 bin 173, suç işlediği şüphesi bulunan 2 bin 410 olmak üzere toplam 12 bin 792 çocuk, 11-18 yaş arası sokakta yaşayan 2 bin 31, evden kaçan 4 bin 283, kayıp 2 bin 177, buluntu 4 bin 922, terk 365, suç mağduru 15 bin 845, suç işlediği şüphesi bulunan 56 bin 497 olmak üzere toplam 86 bin 120 çocuk, 0-18 yaş arası ise toplam 98 bin 912 çocuk, Çocuk Şube Müdürlüğü veya bürolarına gelmiştir. Bu çocuklardan 51 bin 494'ü ailelerine, 6 bin 66'sı çeşitli kurumlara, 39 bin 548 'i Cumhuriyet Savcılığı'na teslim edilmiştir" dedi.
LPG'li araçlara sıkı kontroller getirildiğini söyleyen Er bu konuda şöyle konuştu:
"Ülkemizde tescilli bulunan 10 milyon 239 bin 27 araçtan 804 bin 107'sinin LPG dönüşümlerinin tescil belgelerine işlenmiş olduğu yapılan incelemeden anlaşılmıştır. Son günlerde LPG'li araçların karıştığı trafik kazalarında artış olduğu, bu kazalara karışan araçların bir kısmının LPG dönüşüm işlemlerinin tescil belgelerine işlenmediği anlaşılmıştır."
"CEZA TUTANAKLARININ İPTALİNE İTİRAZ EDECEĞİZ"
Araç plakalarına yazılan trafik cezalarının iptal edilmesi konusuna da değinin Er, 2918 sayılı karayolları Trafik Kanunu'nun 116. maddesi doğrultusunda araçların tescil plakalarına göre tanzim edilen trafik ceza tutanaklarının bazı mahkemelerce, 'tutanakta sürücü imzasının bulunmadığı gerekçesiyle' iptal edildiğini hatırlatarak, "2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 114. maddesinde, 'Bu kanunda yazılı trafik suçlarını işleyenler hakkında yetki sınırları içinde Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı personeli ile Karayolları Genel Müdürlüğü'nün ilgili biriminin il ve ilçe kuruluşlarında görevli ve yetkili kılınmış personelince suç veya para cezasına dair tutanak düzenlenir' denilmiştir. Bu nedenle biz de ceza tutanaklarının iptal edilmesine ilişkin karara itiraz edeceğiz" dedi.
Aynı kanunun 116. maddesinde, "Trafiği tehlikeye düşürecek, engel olacak şekilde veya yasaklanmış yerlerde park etmiş araçlara veya trafik kural ve yasaklarına aykırı davranışları belirlenmiş bulunan, karayolları ağırlık kontrol mahallerinde işaret, ışık, ses veya görevlilerin ikazına rağmen tartı sistemine girmeden seyrine devam eden ve sürücüsü tespit edilemeyen araçlara, tescil plakalarına göre ceza veya suç tutanağı düzenlenir" denildiğini hatırlatan Er, bu şekilde uygulanan cezalar için araç sahiplerinin, cezanın tebliği tarihinden itibaren 7 gün içinde yetkili mahkemeye itiraz edebileceklerini de kaydetti.
"HASAN AYCAN İDDİASI ASILSIZDIR" Basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını da cevaplayan Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Ramazan Er, 3 kişiyi öldürdükten sonra Fransa'ya kaçan Hacı Aycan'ın Türkiye'ye getirilirken hayatını kaybetmesine ilişkin soruya, "Hacı Aycan isimli vatandaşımızın ülkemiz tarafından Interpol aracılığıyla arandığı doğrudur. Kendisi Fransa'da yakalandı. Uçak kalkmadan önce uçakta kalp krizi geçirdi. Fransa'da bir hastanede gördüğü tedavi sırasında hayatını kaybetti. Başına torba geçirilerek öldürüldü iddiaları ise asılsızdır" dedi.
Bir gazetecinin, üniversite mezunlarından 10 bin polis alınması konusundaki sorusu üzerine Er, "Bakanlar Kurulu toplantısında 4 yıllık üniversite mezunlarının alınmasına ilişkin görüş ortaya çıktı. Yasalaşmış bir durum yok. Yasayı gördükten sonra değerlendirmek gerekir. Üniversite mezunlarının alınması sevindirici bir olaydır" karşılığını verdi.
1 Nisan'da yürürlüğe girecek olan Ceza Muhakemesi Kanunu'nu (CMK) da değerlendiren Er, "TBMM'den çıkan yasaları yorumlama ve değerlendirme durumumuz yok. Her şeyi uygulama gösterecek. Uygulanmamış bir kanunla ilgili bir şey söylemek doğru değil. Uygulamaya başladığında varsa yetersizlikler görülür ve düzeltilir" dedi.