YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cezaevlerinde 877 Hükümlü Ve Tutukluya Bir Sağlık Memuru Düşüyor

Ceza ve tevkifevlerinde, hükümlü ve tutuklulara düşen kamu görevlisi sayıları ortaya çıktı. Adalet Bakanı Sadullah...

Ceza ve tevkifevlerinde, hükümlü ve tutuklulara düşen kamu görevlisi sayıları ortaya çıktı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in imzasıyla bir soru önergesine verilen cevaba göre 31 Ekim 2012 tarihi itibarıyla ceza infaz kurumlarındaki 429 hükümlü ve tutukluya bir öğretmen, 796'sına bir sosyal çalışmacı, 467'sine bir psikolog, 877'sine bir sağlık memuru, 598'ine bir hizmetli, 149'una bir teknisyen düşüyor.

Yine ceza infaz kurumlarında iki diyetisyen görev yaparken çalışanlarla hükümlü ve tutuklu sayısına göre bir aşçının hazırlamakla yükümlü olduğu yemek miktarının değişkenlik gösterdiği, 547 hükümlü ve tutukluya bir aşçı düştüğü belirtiliyor. Ceza infaz kurumlarında kadrolu hasta bakıcının görev yapmadığı ancak devamlı ağır hastalık sebebiyle bakıma muhtaç olan hükümlülerin sevk edildiği Metris 2 No’lu T ve R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda, Sağlık Bakanlığı'nca görevlendirilen iki pratisyen hekim, bir fizyoterapist, üç sağlık memuru ve hizmet alma yöntemiyle çalıştırılan 18 hasta bakıcının görev yaptığı kaydediliyor.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü kadrolarının boş bırakılmasının söz konusu olmadığı vurgulanarak, her yıl 190 Sayılı Genel Kadro ve Usulu Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin Ek 7. maddesi uyarınca, Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda verilen açıktan atama izni doğrultusunda personel alınmakta olduğu aktarılıyor.

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün tarafından 4 Temmuz 2012’de verilen soru önergesine 6 Mart tarihinde verilen cevapta, ceza ve tevkifevlerinde görev yapanların sayısının yanısıra hangi kanun ve protokoller kapsamında çalıştıkları da belirtiliyor. Buna göre sağlık hizmetleri, 5275 sayılı kanun ve 151 sayılı genelgeyle Adalet ile Sağlık bakanlıkları arasında Nisan 2009’da imzalanan bir protokol, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürülüğü ile Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti arasında Ocak 2009’da imzalanan protokol, Adalet Bakanlığı ile İçişleri ve Sağlık bakanlıkları arasında Ağustos 2011’de imzalanan protokol hükümleri doğrultusunda yürütülüyor. Nisan 2009 tarihli protokole göre sağlık hizmetlerinin yürütülmesi için yeterli sayı ve nitelikte personel görevlendirilmesi, Sağlık Bakanlığı tarafından yerine getiriliyor. Yazılı cevapta, “Protokol uyarınca sağlık hizmeti Sağlık Bakanlığı'na bağlı hekimler tarafından sunulurken Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün taşra teşkilatlarında görev yapan tabip ve diş tabiplerinin kadroları, kendi talepleri dikkate alınarak Sağlık Bakanlığı'na devredilmiş olup ceza infaz kurumlarımızda ilgili protokol gereği Sağlık Bakanlığı'na geçme talebinde bulunmayan 13 tabip ve 4 diş tabibi bulunmaktadır.” deniyor.

Aynı protokole göre bin ve üzerinde hükümlü ve tutuklu bulunan her kuruma, aile hekimliği pozisyonu ihdas edilerek sağlık hizmeti sunulduğu aktarılıyor. Kampüs içinde bulunup bin ve üzerinde hükümlü ve tutuklu barındıran kurumlar da bu kapsamda değerlendirilirken hükümlü ve tutuklu sayısı bine kadar olan kurumlar, durumu uygun olan en çok üç aile hekimine bağlanarak, ilgili hizmet gezici sağlık hizmeti kapsamında veriyor. Aile hekimliği uygulamasına geçilmemiş illerde hükümlü ve tutuklular ile personel sayısı binin üzerinde olan kurumlarda haftada beş tam gün, 500 ile bin arasında olan kurumlarda beş yarım gün, 500'ün altında olan kurumlarda iki yarım gün tabipli sağlık hizmeti veriliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler