HABER

Cezaevlerindeki gençlere yönelik anket çalışması

Trabzon -AA- Hayatboyu Eğitim Gelişim Derneği 2. Başkanı ve TBMM Şiddeti Araştırma Komisyonu Uzmanı Adem Solak, aralarında Hrant Dink'in katil zanlısı O.S. ile Trabzon'daki rahip Santoro cinayetinin hükümlüsü O.A'nın da yer aldığı 18 yaş altındaki tutuklu gençlerle suçun gerçek nedenlerini ortaya koymaya yönelik bir anket çalışması yaptı.

Solak, Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında, TBMM Çocuk ve Gençlerdeki Şiddeti Araştırma Komisyonunda, dernek adına görev aldığını belirtti.

Türkiye'nin 20 ilindeki cezaevlerinde bulunan 18 yaş altındaki gençlere yönelik 28 soruluk anket çalışması yaptıklarını ifade eden Solak, "Çalışmayla suçun gerçek nedenlerine ulaşılmaya çalışıldı. Türkiye genelinde illerin şiddetle ilgili özelliklerinin sosyolojik anlamda birbirinden farklı olduğu gözlendi" dedi.

Anketin Türkiye ve Trabzon sonuçlarının karşılaştırıldığında farklılık gösterdiğini vurgulayan Solak, "Cezaevindeki gençlerin yüzde 30'u, Trabzon'da ise yüzde 44'ü sokakta kendisini tehdit altında hissettiğini söyledi. Türkiye genelinde gençlerin yüzde 15'i ev, yüzde 31'i sokakta, Trabzon'da ise yüzde 25'i ev, yüzde 47'si sokakta şiddete maruz kaldığını belirtti. Trabzonlu gençlerin yüzde 64'ü anne ve babanın şiddetli davranışlar sergilemesini kesinlikle şiddetin kaynağı olarak görürken, Türkiye'de bu rakam yüzde 44'dür" dedi.

Suçların artış nedeni olarak, "toplumda acımasız olanların daha çok saygı gördüğüne inanılması"nı görenlerin oranının Türkiye için yüzde 64, Trabzon için yüzde 81, "dini değerlerin ihmal edilmesi"ni görenlerin oranının ise Türkiye geneli için yüzde 68, Trabzon için yüzde 94 olduğunu belirten Solak, "milli değerlere hakaret edildiğinde şiddet uygulanabileceği" görüşüne ise Türkiye genelinde gençlerin yüzde 78'inin, Trabzon'da yüzde 88'inin katıldığını söyledi.

Trabzon'da şahsa karşı işlenen suçların mala karşı suçlardan daha fazla olduğuna dikkati çeken Solak, "Ancak genel olarak değerlendirildiğinde, batı illerindeki suç oranları Trabzon'dan 2 kat fazladır. Bu durum ilimize yönelik medyatik değerlendirmelerin çok bilimsel olmadığını ortaya koymaktadır" dedi.

Hayatı anlamsız boş bir alan olarak görenlerin oranının Türkiye'de yüzde 9, Trabzon'da ise yüzde 45 olduğuna işaret eden Solak, "Trabzon gençliği giderek bir anlam arayışına, bir boşluk duygusuna sürüklenmektedir. Bu, sıkıntının temelidir" diye konuştu.

Türkiye'nin, çocuk suçlarında artış hızı yönünden dünyada birinci sıraya yükseldiğini savunan Solak, şöyle devam etti:"Çocukları ve gençleri şiddet, saldırganlık ve suç eğiliminden alıkoymakla yükümlü olan kurum ve kuruluşlar, görevlerini yeterince yapamamışlardır. Sosyal Hizmetler, Milli Eğitim, Emniyet ve Denetimli
Serbestlik Şube Müdürlükleri ile sivil toplum örgütleri ortak çalışmalara girmelidir."

En Çok Aranan Haberler