ADANA (İHA) - Mersin'de işlediği bir suçtan dolayı 8 yıl 4 ay cezaya çarptırıldıktan sonra, cezasını çekip vatani görevini yaptığı sırada, aynı suçtan dolayı yeniden mahkum edilen ancak Yargıtay'ın kararı bozması üzerine serbest bırakılan 24 yaşındaki Erman Karakoç Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu.
Adana'nın Feke ilçesinde yaşayan 24 yaşındaki Erman Karakoç'un hayatı 2002 yılında 18 yaşındayken Mersin'de arkadaşları İ.K.(26) ve Y.A.(24) ile birlikte karıştığı gasp suçundan dolayı alt üst oldu. Gasp nedeniyle 2002 yılında Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava sonucunda 8'er yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan Erman Karakoç ve arkadaşlarına mahkemenin kararıyla kesinleşmiş hapis cezası olarak 400 gün verildi. Erman ve arkadaşları Kozan M Tipi Kapalı Cezaevi'nde 400 gün cezaevinde kaldıktan sonra çıkarak normal hayatlarına kaldıkları yerden devam etmeye başladı.
Erman Karakoç asıl meselenin bundan sonra başladığını kendisinin askere gitme kararı alarak 2004 yılında Çanakkale'ye askere gittiğini belirtti. Karakoç bu süreçte Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Mersin'de işlenen ve cezasını çektikleri suçtan dolayı tekrar yargılama başlattığını söyleyerek, "Ben vatani görevimi yaparken hiçbir şeyden haberim yok. Arkadaşlarım da bana haber vermedi. Mahkeme benden habersiz ancak iki arkadaşımın haberi var, devam etmiş. Ben askerdeyken de mahkeme sonuçlanarak bu kez de bize aynı suçtan 16 yıl 8 ay hapis cezası verilmiş. Ben bunu bilmeden 2006 yılında askerliğimi bitirdim geldim" diye konuştu.
Asker dönüşü mahallenin muhtarının bir gün kendisini karakolun aradığını söylediğini, kendisinin de askerden yeni geldiği için askerlikle ilgili bir sorun olup olmadığını öğrenmek üzere karakola gittiğini anlatan Karakoç, şöyle devam etti:
"Karakola gittiğimde hakkımda kesinleşmiş 16 yıl 8 ay hapis cezası olduğunu söyleyerek beni gözaltına aldılar. Benim suçum ne dedim? 'Mersin'de gasp olayına karışmışsın' dediler. Ben bu suçun cezasını çektim dediysem de yine Kozan M Tipi Kapalı Cezaevi'ne götürüldüm. Burada Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulundum. Bana verilen cezanın haksız olduğunu, suçun cezasını çektiğimi söyledim, ama beni kimse dinlemedi. Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ni protesto etmek için 10 gün ölüm orucu tuttum. Bana ceza verdiler. Psikolojik işkence gördüm."
Tam 10 ay 4 gün sonra cezaevinden kendisini bıraktıklarını bir özür bile dilemediklerini ifade eden Karakoç, "Benim tam 307 günümü cezasını çektiğim suçtan dolayı içeride tuttular. Ancak benimle aynı suçu işleyen arkadaşlarım mahkemeyi takip ettiği ve mahkeme sonucu Yargıtay'a başvurduğu için hapis yatmadılar. Beni de bu Yargıtay kararı kurtardı. Yargıtay 6. Ceza Dairesi, Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu kararını bozarak hükümsüzlük kararı verdi. Suç işleyen kişiler cezalarını çekmişler diye yazı gönderdi. Beni aynı suçtan ikinci kez cezaevinde çürümekten kurtardı. Üstelik bu kez cezaevinde daha fazla yatacaktım" diye konuştu.
Haksız yere aynı suçtan iki kez cezaevine girdiğini, dünyanın hiçbir yerinde hukukun böyle bir karar vermediğini söyleyen Karakoç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurduğunu ifade etti.