ANKARA (ANKA) - Yeni dönemde Meclis’in öncelikli gündem maddesini oluşturacak olan yeni anayasa konusunda Hükümet’in çalışmaları sürerken CHP de yarın İstanbul’da anayasa profesörleriyle 9 saat sürecek bir toplantı düzenleyerek yeni anayasa vizyonunu masaya yatıracak. CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılacağı toplantının basına duyurulmayarak gizli tutulması ise dikkat çekti.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bu akşam İstanbul’a gidecek. CHP Genel Merkezi Basın Birimi’nin açıkladığı programa göre Kılıçdaroğlu yarın akşam Kadıköy, Cumartesi akşamı Bakırköy, Pazar akşamı ise Beşiktaş Belediyelerinin düzenlediği iftarlara katılacak. Kılıçdaroğlu, Cumartesi günü CHP’li belediye başkanlarıyla, Pazar günü ise ilçe başkanlarıyla toplantılar yapacak. Kılıçdaroğlu, Cumartesi günü Bahçelievler Çocuk Esirgeme Kurumu ile Çapa Tıp Fakültesi’ndeki lösemili çocukları, Pazar günü de GATA Haydarpaşa Rehabilitasyon Merkezi’ndeki gazileri ziyaret edecek.
Kılıçdaroğlu, yarın partisinin anayasa profesörleriyle yapacağı toplantıya katılacak. Bu toplantı CHP Genel Merkezi Basın Birimi tarafından duyurulmadı ancak ANKA’nın edindiği bilgiye göre Kılıçdaroğlu, yarın 10 ile 19 saatleri arasında yapılacak olan toplantıya katılacak. 9 saatlik toplantıda CHP’nin anayasa vizyonunun masaya yatırılması ve davetli anayasa profesörlerinin bu vizyona ilişkin görüşlerini açıklaması bekleniyor.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, 31 Mayıs’ta CHP’nin anayasa vizyonunu açıklamış, yeni anayasanın yalnızca anayasa yapımıyla görevli sivil toplum örgütleri, baraj gözetilmeksizin tüm siyasi partiler, üniversiteler ve diğer kesimlerden oluşan “Anayasa Meclisi” tarafından hazırlanması gerektiğini belirtmişti. CHP’nin anayasa vizyonunda vatandaşlık kavramının “Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür” yerine “Türkiye vatandaşıdır” olarak değiştirilmesi öngörülmüş, anadil öğretiminin seçmeli ders olması, din derslerinin zorunlu olmaktan çıkıp seçmeli ders olması, HSYK’nın yapısının değişmesi, Milli Güvenlik Kurulu’nun anayasal bir kurul olmaktan çıkarılması, seçim barajının en fazla yüzde 5 olması, cumhurbaşkanının yetkilerinin sınırlandırılması, parlamenter sistemin devam etmesi gibi düzenlemelere yer verilmişti.
ANKA