Ankara (AA)- CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay, "Siyasal iktidar aklına geldikçe bir anayasa lafı ortaya atıyor, sonra geri adım atıyor. Anayasa bu kadar ağızda sakız edilecek bir düzenleme değildir" dedi.Okay, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Anayasa değişikliğine ilişkin CHP'nin tutumu hakkında bilgi verdi.
Siyasetçinin söyleminde, düşüncesinde istikrarlı olması gerektiğini belirten Okay, iktidarın Anayasa değişikliği ile ilgili ifadelerinde istikrarlı olmadığını öne sürdü.
AK Parti'li yetkililerin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bundan 10-15 gün önce, Anayasa değişikliği için bir uzlaşma metni olduğunu ve mutlaka CHP ile uzlaşarak Anayasa değişikliğinin yapılması gerektiğini ifade ettiklerini hatırlatan Okay, şunları söyledi: "Sayın Meclis Başkanının da çağrısının bu yönde olduğunu, Meclis Başkanı ile de bu yönde görüşme yaptıklarını ifade ettiler. Bu, 'CHP Anayasa değişikliği için davet bekliyor' anlamına gelmesin. Sonra Sayın Başbakan, 'bir anayasa değişikliği yaparız, CHP olmazsa olmaz. Biz, MHP ile yola devam ederiz...' diyor. MHP'yi ipotek altına alan, çantada keklik gören ve 'nasıl olsa MHP ile Anayasa değişikliği yaparız" denilen bir üslup... Bu, bir kere MHP'nin kurumsal kimliğine karşı ciddi bir saygısızlıktır. Kendisinin yedeği olan bir siyasi parti gibi göstermek, siyasetin etiğine de uygun düşmez"
-"Gündem anayasa değişikliği değil"-
Türkiye'nin gündeminin Anayasa değişikliği değil, ekonomik kriz, yoksulluk, işsizlik, yolsuzluk ve seçim olduğunu belirten Okay, "Türkiye'nin asıl gündemini değiştirip yeni tartışmalar içeren, '10 günlük sürede hiç olmazsa belki Türkiye'nin gündemini değiştirip bazı şeyleri unutturabiliriz' düşüncesi güdülüyor" dedi. Siyasi iktidarın, 1,5 yıldır aklına geldikçe bir "Anayasa" lafı ortaya attığını, ardından da geri çekildiğini öne süren Okay, şöyle devam etti: "Anayasa, bu kadar ağızda sakız edilecek bir düzenleme değil. Toplumsal uzlaşma metnidir. İktidarın arzusuna, parlamentoda çoğunluğu olanın isteğine, keyfine göre, her akla geldiğinde Anayasa değişmez. Anayasalar hiç mi değişmez? Bazı maddeleri değişir. 1984'te, 1981 Anayasasının 64 maddesinde değişiklik yapıldı. Ama bu iktidarla Anayasa değiştirilir mi? Bizim, bu iktidarla Anayasa değiştirmeye ilişkin rezervimiz var. Bu üslup ve bu anlayışta olan bir siyasal iktidarla oturup Anayasa değişikliğini konuşmak mümkün değildir. Ancak, bir tek şartı vardır CHP'nin, önce dokunulmazlığın kaldırılması... Bununla ilgili Anayasa değişikliğinde şartsız görüşmeye hazırız."