ANKARA (ANKA)- CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ve beraberindeki heyet, Vakıflar Kanunu'nun iptali ve dava sonuçlanıncaya kadar yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne dava açtı.
Mahkeme çıkışı açıklamalarda bulunan Okay, Vakıflar Kanunu'nun 5.-6.-11.-12.-14.-25.-26.-41. ve 68. maddelerinin iptallerine ve sonradan giderilmesi güç ve olanaksız durum ve zararların doğmasının önlenmesi için iptal davası sonuçlanıncaya kadar yürürlüklerinin de durdurulmasına karar verilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurduklarını belirtti.
-VAKIFLARDA OSMANLI DÖNEMİ-
Okay, başvurunun içeriğinde Vakıflar Kanunu'nun Lozan Antlaşması'na, Cumhuriyet'in temel niteliklerine ve Anayasa'ya aykırılık iddiasında bulunduklarını belirterek şunları söyledi:
"Özellikle, vakıfların şube ve temsilcilikler açması, vakıflara bağış ve yardım yapılabilmesi, vakıf kurucularının iradelerinin ortadan kaldırılması, yine vakıfların Lozan ile gelen düzenlemeye karşın Yunanistan ile mütekabiliyete göre karşılık bir düzenleme olmadığı için Lozan'a aykırı olduğunu, bunun da Anayasa'nın 90. maddesine aykırı olduğunu öne sürdük. Aslında, Türkiye'de bu yasa ile birlikte vakıflar hayri bir yapılaşmadan, sosyal ve siyasi bir yapılaşmaya dönüştürüldü. Sınırsız ve denetimsiz bir hale getirildi. Yabancı mali kaynaklara açık ve siyaseti denetim altına alacak bir yapıya dönüştürüldü. Bütün bunlara baktığımızda cemaat vakıflarının eski yönetim biçimi olan Osmanlı yönetim biçimine dönüştürüldü. Oysa, Cumhuriyet'in yeni yapılaşmasında böylesine bir vakıf anlayışına yer verilmemesi gerekiyordu. Bu nedenlerle Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunduk."
Okay, 23. dönem parlamentosunda bugüne değin 7. başvuruda bulunduklarını belirterek, "Siyasal iktidar ya anayasaya aykırı bir düzenleme yapıyor, ya da geçmiş parlamento düzenlerinde olduğu gibi anayasaya aykırılığı kabul edilmiş kimi düzenlemeleri ısrarla yasa haline getiriyor" dedi.
-3 YASANIN İPTALİ HAZIRLIĞI-
Okay, geçtiğimiz günlerde kabul edilen üç ayrı yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulması için önümüzdeki günlerde Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını da belirterek, "Bundan sonra Belediyeler Kanunu, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Kanunu ve Sağlık Bakanlığı'nda kadrolaşmaya ilişkin yasalar Cumhurbaşkanı tarafından imzalandı. Muhtemelen en kısa sürede içerisinde yine buraya geleceğiz" diye konuştu.