HABER

CHP, anayasa teklifinin iptali için AYM'ye gidiyor

CHP, Meclis'te kabul edilen Anayasa Değişikliği teklifini, Cumhurbaşkanının onayının ardından iptali için Anayasa Mahmekesi'ne götürecek.

CHP, anayasa teklifinin iptali için AYM'ye gidiyor

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis'te kabul edilen Anayasa değişikliği paketini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini açıkladı.

Referandum tahminini açıklayan Baykal: Erdoğan için bir kâbustur, bir felakettir

"DÜZENLEMENİN DENETLENMESİNİ VE İPTALİNİ SAĞLAYACAĞIZ"

Özel, Anayasa değişikliği teklifi görüşmelerine ilişkin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada "Eğer bu düzenleme açık, takip edilen oylarla, gözlemcilerle, baskıyla alenileştirilir ve 330'u geçerse Anayasa Mahkemesine gidip bu düzenlemenin denetlenmesini ve iptalini sağlayacağız." demişti.

"REJİM DEĞİŞİKLİĞİNE EN SERT TAVRIMIZI TEKRAR GÖSTERECEĞİZ"

Özel açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullanmıştı:

"İkinci turda eğer Adalet ve Kalkınma Partililer, bu rejim değişikliğini, gizli yapılması gereken oylamayı aleni yapmaya kalkarlarsa burada en sert ve net tavrımızı tekrar göstereceğiz. Böyle bir oylamaya izin vermeyeceğiz. Ortaya çıkan tüm ihlalleri, teknolojinin, hukukun, içtüzüğün tanıdığı tüm olanakları kullanarak tespit edeceğiz ve bunu günü geldiğinde Anayasa Mahkemesine taşıyacağız.

"AYM'NİN VERDİĞİ KARAR SON DERECE NET"

Anayasa Mahkemesinin 2010 yılında verdiği karar son derece net. 'Ben ihlalin ikinci turda olduğuna bakarım. Yapılan ihlalin aynı oylamada olmasına bakarım ve sayının sonucu etkileyecek olmasına bakarım' diyor Anayasa Mahkemesi. O yüzden mesele ciddidir. Hem orada bu alenileştirmeye, gizli oyun açık gösterilmesine karşı çıkacağız, gerekirse de bunu Anayasa Mahkemesine götürmede zerre tereddüt etmeyiz. Çünkü mesele rejim meselesidir, Cumhuriyet meselesidir, ülkenin geleceği meselesidir."

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Hatırlanacağı üzere TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifi 339 oyla kabul edilerek yasalaşmıştı. Teklifin tümünün 330'un üzerinde oyla kabul edilmesiyle referandum süreci de başladı. Teklif önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunulacak. Cumhurbaşkanı'nın 15 günlük yasal süresi bulunuyor. Referandum tarihi de buna göre şekillenecek. Referandumun, Resmi Gazete'de yayımını takip eden 60'ncı günden sonraki ilk pazar günü yapılması gerekiyor.

En Çok Aranan Haberler