CHP ise Başbakan'ın görevi iade etmesini ve görevin CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na verilmesini istiyor.
-GÖREV CHP LİDERİ KEMAL KILIÇDAROĞLU'NA VERİLMELİDİR"-
ANKA'ya konuşan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, mevcut hükümetle seçime gidilmesine onay vermeyeceklerini belirterek, "Anayasal tablo bellidir. Davutoğlu derhal görevi iade etmeli. Görev CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na verilmelidir. Kuramaz ise anayasal süre sonunda seçim hükümeti formülü işlemelidir" dedi.
Mevcut hükümet ile seçime gidilmesi tartışmalarına ilişkin de Gök, "Böyle bir konu MHP'nin desteği olmadan geçemez" dedi.
-KOALİSYON İÇİN SON TARİH 23 AĞUSTOS-
Hükümet 23 Ağustos tarihine kadar kurulamazsa erken seçim olacak. Ancak erken seçimin nasıl olacağı konusunda kulislerde üç senaryo konuşuluyor.
-BİRİNCİ SENARYO GEÇİCİ BAKANLAR KURULU-
Anayasaya göre yeni seçilen Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Başkanlık Divanı seçiminden sonra kırkbeş gün içinde Bakanlar Kurulu'nun kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı'na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Yenilenme kararı Resmî Gazete'de yayımlanacak ve seçime gidilecek.
-SEÇİMLERDE GEÇİCİ BAKANLAR KURULU-
Seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilecek ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere bir Başbakan atayacak.
-GEÇİCİ BAKANLAR KURULUNDA AK PARTİ, CHP, MHP VE HDP YER ALACAK-
Geçici Bakanlar Kuruluna, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları Türkiye Büyük Millet Meclisindeki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasî parti gruplarından, oranlarına göre üye alınacak.
Siyasî parti gruplarından alınacak üye sayısını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tespit ederek Başbakan'a bildirecek. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanacak.
Geçici Bakanlar Kurulu yenilenme kararının Resmi Gazete'de ilânından itibaren beş gün içinde kurulacak. Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmayacak.
- İKİNCİ SENARYO AZINLIK HÜKÜMETİ-
Siyasi kulislerde ikinci senaryo olarak erken seçime azınlık hükümeti ile gidilmesi konuşuluyor.
- ÜÇÜNCÜ SENARYO MEVCUT HÜKÜMET İLE SEÇİME GİDİLMESİ-
Meclis'in erken seçim kararı alması halinde mevcut hükümet ile seçime gidilmesi de kulislerde konuşuluyor.
AK Parti TBMM kararıyla seçime gidilmesi gerektiğini ifade ediyor. Ancak bunun için 23 Ağustos'tan önce Meclis'in olağanüstü toplanıp seçim kararının alınması gerekiyor.
-OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI-
TBMM, tatil veya araverme sırasında belli bir konuyu görüşmek için Cumhurbaşkanı veya Meclis Başkanı'nın çağrısı üzerine toplanabiliyor. TBMM Başkanı doğrudan toplantı çağrısında bulunabileceği gibi, üyelerin 1/5'inin imzasını taşıyan gerekçeli önergedeki çağrı istemini en geç 7 gün içinde yerine getiriyor. TBMM, Cumhurbaşkanı veya Meclis başkanınca yapılan çağrıda belirtilen gün ve saatte toplanıyor. Olağanüstü toplantının başlayabilmesi için birleşimin başında yapılan açılış yoklamasında en az 184 milletvekilinin Genel Kurul'da hazır olması gerekiyor. Aksi halde çağrı düşüyor. (ANKA)