HABER

CHP, Divan Başkanlığı için belirlediği üyeleri bildirdi

CHP Grubu, Meclis Başkanlık Divanı'nda kendisine düşen üyelikler için belirlediği isimleri TBMM Başkanlığı'na bildirdi.

CHP, Divan Başkanlığı için belirlediği üyeleri bildirdi

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'ün imzasıyla gönderilen yazıda, Meclis Başkanvekilliği için İstanbul Milletvekili Şafak Pavey'in, İdare Amirliği için Çorum Milletvekili Tufan Köse'nin, Katip Üyelikler için ise Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca'nın belirlendiği yer aldı.

Divan'daki üye sayısının 18'de kalmasından yana görüş açıklayan CHP, hafta başında yaptığı kapalı grup toplantısında dört üyelik için seçim yapmıştı.

BAŞKANLIK DİVANI'NIN BELİRLENMESİ İÇİN İLK ADIM ATILIYOR

Mecliste yasama ve idari işlerin düzenlenmesinde önemli işlevi olan Başkanlık Divanı'nın belirlenmesi için ilk adım bugün atılıyor.

TBMM Danışma Kurulu, Meclis Başkanı İsmet Yılmaz başkanlığında gruplardan birer temsilciyle saat 15.30'de toplanarak "Başkanlık Divanı üye sayısı ve görev dağılımı"nı ele alacak.

Başkanlık Divanı, hem yasama hem de idari işlerin düzenlenmesinde önemli işleve sahip. TBMM İçtüzüğü uyarınca Başkanlık Divanı, TBMM Başkanı, başkanvekilleri, idare amirleri ve katip üyelerden oluşuyor. Başkanlık Divanı, siyasi parti gruplarının güçleri oranında temsili sağlanmak suretiyle bir başkan, 4 başkanvekili, 3 idare amiri ve 7 Katip üye olmak üzere toplam 15 üyeden oluşuyor. Ancak Genel Kurul, gerektiğinde Danışma Kurulu'nun önerisi üzerine idare amirlerinin veya katip üyelerin sayısını artırabiliyor. Ancak başkanvekillerinin sayısı 4'ten fazla olmuyor.

Genel Kurul birleşimleri, haftalık nöbet sırasına göre başkanvekilleri tarafından yönetiliyor. Meclis Başkanı, gerekli gördüğü birleşimlerde Genel Kurul toplantılarını yönetiyor. Toplantı süresince iki katip üyenin de yerlerinde hazır bulunması gerekiyor.

TBMM İçtüzüğü, Başkanlık Divanı'nın görevlerini de belirliyor. Genel Kurul'daki oylamalarda ve seçimlerde önemli yanlışlık olduğu iddia edildiğinde, Başkan usul tartışması açabiliyor ve gerekirse oya başvurarak düzeltme yapabiliyor. Yanlışlık birleşimden sonra anlaşılırsa, Meclis Başkanı, Divanı toplayarak izlenecek yolu kararlaştırıyor. Meclis Başkanı, kendisine ait görevlerin yerine getirilmesi bakımından gerekli görürse Divan'ın görüşünü alabiliyor.

Sayıya göre dağılım belirlenecek

Danışma Kurulu 15 üyeden oluşursa Ak Parti'ye TBMM Başkanı da dahil 7, CHP'ye 4, MHP ve HDP'ye ise 2'şer üyelik, sayı 16'ya çıktığında AK Parti'ye 8, CHP'ye 4, MHP ve HDP'ye 2'şer üye düşecek. Ancak sayı 17 olduğunda dağılımda sorun çıkıyor. Bu durumda AK Parti'ye 8 ve CHP'ye 4 üyelik düşecek, kalan 5 üyelik HDP ve MHP arasında dağıtılırken kura ya da başka yönteme başvurulması gerekecek.

Geçmişte 1961 yılında uluslararası bir komisyonda kendilerine düşen üyelik için CHP ve AP arasında, ayrıca 2004 yılında Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bağımsız milletvekilleri ile CHP'ye düşen üyelik için kuraya başvuruldu. Ancak MHP Grubu, seçimlerdeki oy oranının daha yüksek olduğunu göstererek kura çekilmesine karşı çıkıyor.

Başkanlık Divanı 24. Dönem'de olduğu gibi 18 kişiye çıkarıldığında dağılım AK Parti'ye 8, CHP'ye 4, MHP ve HDP'ye 3'er; 19 kişiye çıkarıldığında AK Parti'ye 9, CHP'ye 4, MHP ve HDP'ye 3'er, sayı 20 olduğunda ise AK Parti'ye 9, CHP'ye 5, MHP ve HDP'ye yine 3'er üye düşecek.

TBMM Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanması halinde, yeni dağılım Genel Kurul'a getirilecek. Ancak uzlaşma sağlanamaması halinde grup önerisi Genel Kurul'a taşınabiliyor.

Danışma Kurulu'nun bugünkü toplantısında sayı ve dağılımda uzlaşma sağlanması halinde gruplara belirlenecek bir tarihe kadar üyelerinin isimlerini bildirmeleri istenecek. Genel Kurul'un bugün çalışmaması, yarın Lübnan Tezkeresi'nin görüşülmesi, 9 Temmuz Perşembe günü ise Başkanlık Divanı'nın belirlenmesi bekleniyor.

(AA)

En Çok Aranan Haberler