CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, TBMM Başkanlığı’na, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in yanıltması istemiyle soru önergesi verdi. CHP’li Acar, şu soruları yöneltti:
“Ortaöğretimdeki 9 bin 300 eğitim kurumunun yanı sıra 4 bin 100 dolayında da özel dershane bulunması, eğitimin niteliğini nasıl etkilemektedir? Dershane sayısının, okul sayısının yarısına kadar ulaşmasına karşılık yükseköğretime geçiş sınavında 200 bin öğrencinin soruların yüzde 10’ununu yapamamasını, 1.1 milyon düzeyindeki öğrencinin fen bilimleri testinde, 700 bin civarındaki öğrencinin de matematik testinde 4 ve altında doğru yanıt vermesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bir bakanlık bürokratının ‘okullar arasında 80 kat nitelik farkı var’ açıklamasının ardından, okullar, bölgeler ve cinsiyetlere göre eğitimde yaşanan fırsat eşitsizliğini gidermek için ne gibi adımlar atılmıştır? Bu kapsamda, 10 yıllık iktidarınız döneminde bir mesafe alınabilmiş midir?
Bakanlık bütçesi, velilerin kıyafet, kırtasiye, beslenme, ulaşım, sınav, sınavlara hazırlık, okul aile birliği, etüt gibi harcamaları da eklenerek bir yılda eğitim için yapılan harcamanın büyüklüğüne ilişkin bir belirleme yapılmış mıdır? Türkiye eğitim için bir yılda ne kadar harcama yapmaktadır? Yapılan bu kadar harcamanın performansını ölçtüğünüzde alınan sonuçları, yeterli görmekte misiniz?
İktidarınız döneminde gerek ortaöğretime gerekse yükseköğretime geçişte uygulanan sınav sisteminde birçok kez değişiklik yapılmasına neden ihtiyaç duyulmuştur? Sınav sisteminin ve katsayılarla ilgili yapılan düzenlemelerin eğitimin niteliğine etkisi ne olacaktır? Tabloyu olumlu yönde değiştirecek midir?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın teşkilat yapısı ve görevlerinin, TBMM’nin incelemesi ve denetiminden kaçırılarak değiştirilmesinin nedeni nedir? ‘Mekanizma’ değişikliği mi yapılmıştır? Bu değişiklik, eğitim sisteminin temel felsefesini ve niteliğini nasıl etkileyecektir?”
ANKA