HABER

CHP, genel görüşme istiyor

ANKARA (İHA) - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 17 Aralık'ta gerçekleştirilecek Avrupa Birliği (AB) Zirvesi öncesinde Meclis'te genel görüşme açılması istemiyle TBMM Başkanlığı'na başvurdu. CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, genel görüşmenin en geç 8 Aralık 2004 tarihinde açılmaması halinde AK Parti iktidarının tarih önünde sorumlu olacağını söyledi. Anadol, "Hükümet, AB limanına Türkiye gemisini pusulasız yanaştırmak istiyor. Geminin limana rahat yanaşması için Meclis'in iradesine başvurulması gerekir" dedi.

CHP, 17 Aralık tarihindeki AB Devlet ve Hükümet Başkanları toplantısında Türkiye ile AB arasında üyelik müzakerelerinin başlaması ile ilgili olarak alınacak karardan önce Türkiye'nin izleyeceği tutumun belirlenmesi amacıyla TBMM'de bir genel görüşme açılmasını talep etti. CHP Grup Başkan Vekilleri Ali Topuz, Kemal Anadol ve Haluk Koç'un imzasını taşıyan genel görüşme talebi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Genel görüşme talebi gerekçesinde, AB ile ilişkilerin geleceği açısından müzakere kararı alınmadan önceden konunun Meclis'te kapsamlı bir şekilde görüşülmesinin önemine işaret edildi. AB Komisyonu tarafından 6 Ekim'de açıklanan İlerleme Raporu'nda yer alan bazı görüş ve önerilerin diğer aday ülkelerle yapılan müzakerelerden yöntem ve içerik olarak önemli farklılıklar öngördüğü belirtilen gerekçe metninde, Türkiye'nin cumhuriyetin kuruluşundan bu yana izlediği politikalarla bağdaşmayan bu talepler hakkında siyasi partilerin ve milletvekillerinin 17 Aralık tarihinde alınacak karardan önce görüşlerini Meclis'te açıklamalarına ve Avrupa Parlamentosu'na önemli mesajların verilmesine fırsat sağlayacağı dile getirildi.

CHP'nin genel görüşme talebine ilişkin TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyen Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, hükümetin Türkiye gemisini AB limanına pusulasız bir şekilde yanaştırma çabasında olduğunu söyledi. Pusulasız geminin, limanın açıklarında dalgaların çalkantısıyla sallanıp durduğunu kaydeden Anadol, Türkiye'nin limanın açıklarına gelmesine rağmen AB'den gelen seslerin ürkütücü olduğunu vurguladı. AB'nin özellikle Kıbrıs ve serbest dolaşım hattı konusundaki taleplerine tepki gösteren Anadol, Türkiye'nin 'olmazsa olmaz'larını net bir şekilde ortaya koyması gerektiğini ifade etti. AB hedefinin Atatürk'ün ve İsmet İnönü'nün bıraktığı bir miras olduğunu hatırlatan Anadol, hükümetin İlerleme Raporu'nun ardından resmi görüşünü kamuoyuna açıklamadığını bildirdi. Anadol, "Dışişleri Bakanı'nın resmi olmayan, karnından konuşan sözleri dışında hükümet kırmızı çizgilerini bir türlü belirleyememiştir" diye konuştu. Başbakan Erdoğan'ın zirveye CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile gitme planına da atıfta bulunan Anadol, CHP olarak Avrupa'ya gitmeye hazır olduklarını ancak hükümetten bir adım gelmediğini dile getirdi. AB konusunda iktidarla belli bir noktada mutabakat sağlanmadığı takdirde zirveye gidilmesinin anlamsız olacağına dikkat çeken Anadol, gösteriş olsun diye zirveye gitmeyeceklerini söyledi. Başbakan Erdoğan'ı basın aracılığıyla konuyu iç politika malzemesi yaptığını anlatan Anadol, "Hükümet, Türkiye'nin olmazsa olmazlarını gündeme getirmiyor. Çünkü reddedilmesi halinde bunu iç politika malzemesi yapacaklarını düşünüyoruz" şeklinde konuştu. "Hızla bu gemiye pusula vermek lazım. Bu pusula da Meclis'in aredisi, sesi ve kararlığı olmalıdır" diyen Anadol, hükümetin AB konusunda 'görüş belirtiyormuş' gibi yaptığını savundu. Anadol, "Geminin limana rahat girmesini sağlamak amacıyla genel görüşme talebinin en geç 8 Aralık tarihinde gündeme getirilmesi gerekir. Genel görüşme en geç bu tarihte açılmalı ve engellenmemelidir. Engellenmesi halinde AK Parti hükümeti tarih önünde sorumlu olacaktır" dedi.

En Çok Aranan Haberler