ANKARA (İHA) - TBMM Adalet Komisyonu, CHP'nin önergeleriyle ve yaptığı muhalefetle kilitlendi.
Komisyonda sinirler gerilince CHP-AK Parti arasında 'Terbiyesiz' tartışması yaşandı. TBMM Adalet Komisyonu, bugün Yargıtay Kanunu tasarısını görüşmek üzere AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan başkanlığında toplandı. Komisyon dün de toplanmış ancak CHP'nin sadece 1. maddesi üzerinde 48 önerge verdiği Yargıtay Kanunu Tasarısı görüşülememişti. Görüşmeleri bugüne ertelenen tasarının müzakerelerine devam edildi. Komisyon Başkanı Toptan, toplantının açılışında 1. madde üzerinde 48 önerge veren CHP'li komisyon üyelerinden, önergeleriyle ilgili yeni bir durum değerlendirmesi yapmalarını rica ederken, "Acaba önergeleri azaltabilirler mi geri alabilirler mi? Tasarıya geçmeden bu konu hakkında konuşalım istiyorum" diye konuştu.
CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, tasarı hakkında başta Yargıtay Başkanlar Kurulu üyeleri olmak üzere Yargıtay'daki hakimlerle görüştüklerini, görüşmeler sonucunda tasarı üzerinde mutabakat olmadığını gördüklerini kaydederek, "Bu tasarı Yargıtay Yasası değil, Hükümetin bir tercihi. Yargıyı siyasallaştırmaya yönelik bir yasa" dedi. Engelleme niyetleri olmadığının altını çizen Eraslan şöyle konuştu:
"Verdiğimiz önergelerle 'yanlışa girmeyin' diye seçenekler sunuyoruz. Yargıyla uğraşan iktidarlar perişan olmuştur, onlara hayır getirmemiştir. Buradan uyarıyoruz, totaliterizm olur, faşizm olur, sizi uyarıyoruz".
Eraslan'ın bu sözleri üzerine Komisyon Başkanı Toptan, "Bir bakan arkadaşımız bakanlığa personel alınırken, 'Tabii ki falanca partiden almayacağım, bu partiden alacağım' dedi. Böyle bir durumla karşı karşıya mıyız bu, ileride belli olacak?" diye konuştu. CHP'li Eraslan'ın, "Kim, söyleyin?" diye sorması üzerine Toptan, "Siz iyi tanıyorsunuz" karşılığını verdi. AK Parti Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu, Eraslan'ın tekrar konuşması üzerine yanında oturan CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç'a, mikrofonu kastederek, "Şunun düğmesini kapat" dedi. CHP'li Eraslan'ın, "Terbiyeli konuş" sözleri üzerine Kutlu, "Ben her zaman terbiyeli konuşurum, sen bana 'terbiyeli konuş' diyemezsin. Bir çuval da laf etmem" karşılığını verdi. CHP'li Kılıç da bölge adliye mahkemeleri kurulmadan, yargının en tepesindeki kurum ile ilgili tasarının görüşülmesinin doğru olmadığını söyledi. Yargının bir çok sorunu olduğunu; Yargıtayda 22 üyeliğin boş olduğunu belirten Kılıç, Çiçek'e, "Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun başkanı olarak neden kurulu toplantıya çağırıp, boş üyeliklere atama yapmadınız?" diye sordu. Tasarının bu şekliyle kabul edilmesinin, Yargıtayı ileride siyasallaştırma tehlikesiyle karşı karşıya bırakacağını ifade eden Kılıç, "Her kurum benim anlayışım ile kurulsun, çalışsın' demek, demokratik olmaz" dedi.
Öte yandan, Yargıtay Genel Sekreteri Uğur İbrahimhakkıoğlu, tasarının ilk hazırlığının Yargıtayda yapıldığını belirterek, istinaf mahkemelerinin kurulması ve mevcut yasadaki bazı değişiklikleri içeren taslağın, Yargıtay Başkanlar Kurulunda değerlendirildikten sonra Adalet Bakanlığına sunulduğunu ifade eden İbrahimhakkıoğlu, bakanlığın Meclis'e sevk ettiği tasarının bazı maddelerine itirazları olduğunu ifade etti. İbrahimhakkıoğlu, CHP'lilerin sorusu üzerine, tasarının Hükümetten çıktığı haliyle Yargıtay Başkanlar Kurulunda değerlendirilmediğini ve böyle bir uygulamalarının da olmadığına da dikkat çekti. Bakan Çiçek ise yargının siyasallaşmasının en büyük sorun olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
"Zannedilir ki yargı, her zaman dışarıdan siyasallaşır. Herkesin dikkat etmesi lazım. Bu cümlenin altını kalınca çiziyorum. Yargı siyasallaşmamalı. Eğer böyle olsaydı, yani hükümet olarak yargıyı siyasallaştırmak gibi bir niyetimiz olsaydı, bunu 5. sene değil, ilk geldiğimiz sene getirir, çıkarırdık. Yapmadık böyle bir şey. Bunun ülke için ne kadar sıkıntılı olduğunu bilenlerden birisi olarak azami dikkat gösterdim ve herkesin de göstermesi gerekir. Uzlaşmadan daha güzel bir şey yok. Kavgayla Türkiye bir yere varmadı, varması da mümkün değil. Zaten dışarıda yeteri kadar bela var, bir de kendi içimizde lüzumsuz kavgalarla vakit kaybetmemeliyiz. Bir gün gelir Avrupa macerasını objektif yazan birileri çıkarsa bu komisyondaki arkadaşlarımızın katkısını hayırla yad edecektir".
CHP'nin muhalefet hakkını kullanmasına bir şey diyemeyeceklerini belirten Çiçek, TBMM içtüzüğünün muhalefete imkan verdiği kadar hükümete de imkan verdiğini kaydederek, "Bir yasanın ülke için önemli olduğuna inanıyorsak, uzlaşma yollarını sonuna kadar ararız, olmazsa da içtüzüğün verdiği hükümleri kullanırız. Aksi halde azınlık, çoğunluğu esir almış olur. Bu, doğru bir şey değil. Orta yolu bulmamız lazım. Hükümet tasarının hiç tartışılmamasını isteseydi, bunu direkt gönderirdi" dedi. Bakanlıklarına gelen taslağın altında bulunan Yargıtay 1. Başkanının imzasına baktıklarını belirten Çiçek, taslağın Yargıtayda oybirliğiyle hazırlanıp hazırlanmadığına bakmadıklarını; böyle yapmaları durumunda Yargıtayın iç işleyişine karışmış olacaklarını bildirdi. Çiçek, Komisyonunun CHP'li üyelerine, "Arkadaşlar 'biz bu yasanın çıkmasını istemiyoruz' derlerse durum farklıdır, 'istiyoruz ama katkı vermek istiyoruz' derlerse ben her türlü müzakereye, uzlaşmaya hazırım" diye seslendi. Ancak CHP milletvekillerinin tasarının geri çekilmesi konusundaki ısrarlarının sürmesi üzerine, Komisyon Başkanı Köksal Toptan, tasarı konusunda sonuna kadar uzlaşı arayacaklarını söyledi. Toptan, "21 Şubat Çarşamba gününe kadar partiler yeniden değerlendirme yapsınlar. Eğer bir uzlaşma olmazsa ne yapacağımıza o gün karar veririz" diyerek, komisyon toplantısının sona erdiğini duyurdu.