Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, AK Parti ile BDP’nin Türk vatandaşlığının kaldırılması konusunda uzlaştığını ve BDP’nin her şeyi açık açık beyan ettiğini söyledi.
Aliağa’da bir dizi ziyaretlerde bulunan Güler, CHP ilçe binasında partililerle buluştu. Burada partililere seslenen Güler, AK Parti’nin Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile anayasadan Türk vatandaşlığının kaldırılması, federal örgütlenmenin getirilmesi ve laiklik esasının gevşetilmesi yönünde anlaştıklarını öne sürdü.
Anayasa uzlaşma komisyonunun sonuca ulaşmadığına dikkat çeken CHP’li Güler, şöyle konuştu: “İşin ilginç olanı aslında masadan AKP kalktı. AKP sözde bu işin tüm yetkisi bende diye komisyonu lağvediyorum noktasına getirdi. Aynı durum bizim için olsaydı masadan kaçmak olacaktı. AKP masadan kaçtı ama hiç kimse bir şey diyemedi”
Yeni anayasa konusunda son tekliflerin alındığını belirten Güler, AK Parti ile BDP’nin anayasadan Türk vatandaşlığının çıkarılması konusunda anlaştıklarını öne sürerek şunları söyledi: “AKP ve BDP, Türkiye Cumhuriyeti (TC) vatandaşı denmesini öneriyorlar. Bizim teklifimiz ise Türk vatandaşlığı şeklinde önerilmiş durumda. İkinci bir konu ise BDP sürekli olarak özellikle PKK ağzı, Öcalan ağzı ile bir şeyler söylüyordu. ‘TC vatandaşı diyelim bu bizi daha çok birleştirir’ diyorlardı. Nasıl olur? 'bazılarımız var Kürt kökenli, onlar bana zorla Türk dedirtemezsin, beni Türk yapmazsın diyorlar, eğer TC vatandaşı dersek onlar kendilerini bu topraklara ve bu devlete ait hissedecekler, böylece bu yaşanan kavga da bitecek’ bu şekilde söylüyorlardı. Şimdi yazılan şey anayasa, anayasa hikaye kitabı değil, mektup değil, roman değil. Anayasada bir şey yazdığınız zaman ardından kurallar kurumlar gelir, hem toplumun, hem devletin 24 saatini değiştiriyor. 'Hiçbir şey değiştirmeyecek' sözü gayri samimi, değiştirecek.”
AK Parti ile BDP’nin Türk vatandaşlığının kaldırılması konusunda uzlaştığını ve BDP’nin her şeyi açık açık beyan ettiğini vurgulayan Güler, şunları söyledi: “Siz söyleyin en açık konuşan sizsiniz, söyleyin, söylemediler. Aksine hep şunu dile getirdiler; ‘Biz tek devlet diyoruz’, iyi. ‘Tek vatan diyoruz’ bu da iyi. ‘Tek bayrak diyoruz’ e o zaman niye bu kavga 30 senedir. ‘Tek millet olmaz’ diyorlar, bu lafı son zamanlarda söylemeye başladılar. İşte önerilen TC vatandaşlığı tek millet olmaz demek. Yani aslında bizim ulus devlet dediğimiz, ulusal devletin ortadan kaldırılması demek. Biz bunu söylediğimiz zaman ‘o kitabi bir şeydir kanıt gösterin’ diyorlardı. Bizde resmi dilin değiştirilmesinde diyorduk, ‘resmi dili değiştirmeyeceğiz’ diyorlardı. Anayasa teklifleri geldi şimdi. Anayasa teklifinde iki hüküm var BDP’nin, bir ‘Türkiye devletinin resmi dili Türkçe’dir’ diyor, altında ‘nüfus yoğunluğu olan bölgelerin bölgesel nüfusuna göre o bölgenin dilleri resmi dil olarak kabul edilir’ diyor. Önerdikleri anayasa metinleri bu şekilde. İkincisi ‘biz tek devlet istiyoruz ayrı devlet istemiyoruz, biz federasyon istemiyoruz’ diyordu ki BDP’nin parti programında da federasyon yok zaten. Ama verdikleri Anayasa teklifinde ‘Türkiye, TBMM, hükümet ve bölgesel idarelerden oluşur’ hükmünü getiriyorlar. Bölgesel idare meclisi seçilecek, bölge başkanı seçilecek yani şimdiki il esasını kaldırıyor. Bölge meclisine dayalı bölge idaresi federal örgütlenme demek. Dolayısı ile şimdiye kadar onu mu diyorsun? Bunu mu diyorsun? diye konuşup dururken inkar edenlerken durum anayasa metninde ortaya çıktı. AKP ‘de TC vatandaşı diyor zaten AKP bölge idarelerine bir şey dememiş ama başkanlık sistemi istiyor. Başkanlık sistemi eyalet sistemi gerektiriyor. Çünkü onlar Amerikan tipi başkanlık diyorlar. İl idaresi yerine bölge eyalet idaresi gibi bir yapı.”
Güler, dün itibariyle belgelerine bakarak söylediğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “AKP ile BDP, bir Türk vatandaşlığının kaldırılması, iki federal örgütlenmenin getirilmesi ve üç laiklik esasının gevşetilmesi yönünde anlaşmış durumdalar. Başlangıç hükümlerinde laiklik hükümlerini görmüyorsunuz çünkü. Bizim kararımız bu anayasaya geçit vermemek uzlaşma olsaydı geçit verebilirdik. Şimdi BDP ve AKP anayasası olacak ve biz bunu karşı devrim olarak görüyoruz ve bu nedenle kabul etmiyoruz.”
Partililerin sorularını da yanıtlayan Güler’e, Aşağı Şakran Köyü Muhtarı Halim Yaşa teşekkür etti. Köy Muhtarı Yaşa, köy bölgesinde bulunan taş ocağında hafriyat temini için dinamit patlatmaların sonrasında ortaya çıkan taş ve tozların tarım alanlarına zarar vermesini önlemek amacıyla konuyu Meclise taşıması nedeniyle Güler’e teşekkür etti. Güler de, her zaman muhtarın ve vatandaşların yanında olmaya devam edeceğini, sorunlarıyla ilgilenmeye ve çözüm üretmeye çalışacağını belirtti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz