HABER

CHP Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırdı

CHP, TBMM'nin, terör ve Suriye'deki olayları değerlendirmek üzere 14 Ağustos Salı günü saat 15.00'te toplanması istemiyle 124 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı'na başvurdu.

ANKARA (ANKA) - CHP Grup başkanvekilleri Akif Hamzaçebi, Emine Ülker Tarhan ve Muharrem İnce imzalı Genel Görüşme Önergesi'nde de, son günlerde tırmanan ve yöntem değiştiren terör olayları ile Suriye ve Irak'la ilişkiler bağlamında Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu iç ve dış tehditler konularını TBMM Genel Kurulu'nda değerlendirmek üzere, Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 101, 102 ve 103'üncü maddeleri uyarınca, CHP Grubu adına genel görüşme açılması talep edildi. Başvuruda 124 milletvekilinin imzası yer aldı.

-GEREKÇE-

Olağanüstü toplantı çağrısının gerekçesinde, Türkiye'nin içeride ve dış ilişkilerinde olağanüstü bir dönemden geçmekte olduğuna işaret edilerek, şöyle denildi:

"Terör tırmanmakta, Güneydoğu'daki olaylar sorunları daha da karmaşık hale getirmekte ve Türkiye'yi komşularıyla kalıcı gerginlikler, hatta savaş noktasına getiren tehlikeli gelişmeler yaşanmaktadır. Terörist saldırılar nitelik değiştirmekte, süreklilik kazanmakta ve derin, onarılmaz acılar yaşamamıza neden olmaya devam etmektedir. CHP'nin bu sorunların TBMM'de çözümü için yaptığı öneri geçerliliğini korumaktadır. Öte yandan Bağdat ve Şam'la bağlarımızın kopmuş olması ve ilişkilerimizdeki olumsuz gidişat ülkemiz ve bölgemiz gündemine yeni sorunlar taşımaktadır. Sonuç olarak, Türkiye'nin ulusal ve iç güvenliği bakımından tehlikeler ve belirsizliklerle dolu bir noktaya gelmiş bulunmaktayız. Bu gerçekler dikkate alınarak TBMM'nin, durumu görüşmek üzere derhal toplanması zorunluluk arz etmektedir. Esasen, Hükümetin özellikle böyle ortamlarda TBMM'ye gelerek bilgi vermesi ve muhalefet partilerinin görüşlerini dinlemesi demokrasinin temel gereklerindendir. Öte yandan bölücü teröre karşı TBMM'nin kararlı bir duruş sergilemesi terörle mücadelede başarılı olabilmek yönünden önemlidir. Bu itibarla, terör olayları ile Suriye ve Irak'la ilişkilerimiz bağlamında ülkemizin karşı karşıya bulunduğu iç ve dış tehditler konularının, bir 'genel görüşme'yle ele alınması ve bu bağlamda teröre karşı TBMM'nin kararlılığının ortaya konulması açılarından TBMM'nin olağanüstü toplanması bir gerekliliktir."

-İÇTÜZÜK NE DİYOR-

TBMM İçtüzüğü'ne göre, TBMM Başkanı doğrudan toplantı çağrısında bulunabileceği gibi, milletvekillerinin beşte birinin imzasını taşıyan gerekçeli önergedeki çağrı istemini ise en geç yedi gün içinde yerine getiriyor. Ancak olağanüstü toplantının başlayabilmesi için birleşimin başında yapılan açılış yoklamasında en az 184 milletvekilinin Genel Kurul'da hazır olması gerekiyor. Aksi halde çağrı düşüyor. Birleşim yeterli çoğunlukla açılabildiği takdirde, Başkan, ilk önce çağrı yazısını okutuyor ve bu toplantıyı gerektiren konu görüşülüyor. Konu üzerinde gerekli işlemler tamamlanınca, Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışmalarına devama karar vermediği takdirde, tatile veya ara vermeye devam ediliyor. Yeterli çoğunluk sağlanamazsa çağrı düşüyor.

En Çok Aranan Haberler