ORDU (İHA) - Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, Ordu Sulh Hukuk Mahkemesi'nin 21 Ekim 2004 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu İl ve Merkez İlçe yönetimlerinin feshedilerek kayyuma teslim edilmesi kararını onadı.
CHP Ordu İl Teşkilatı'nda 28 Mart yerel seçimleri öncesi başlayan tartışmalar, mahkeme koridorlarında devam ediyor. Görevden alınan ve göreve atananlar arasında sürüp giden mahkemelere, Yargıtay son noktayı koydu. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, halen yönetimde bulunan CHP İl ve İlçe yönetim kurullarının feshedilerek kayyuma atanmasını öngören Ordu Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararını onadı.
Hüseyin Avni Şeker'in il başkanlığı döneminde CHP Genel Merkezi'ne halen belediye başkanı olan Seyit Torun'un aday gösterilmesi teklif edilmiş, ancak CHP Genel Merkezi teklifi kabul etmeyerek başka birisini aday göstermişti. Bunun üzerine CHP İl ve İlçe yönetimi CHP Genel Merkezi önünde eylem yapınca parti yönetimi tarafından görevden alındı. Görevden alınan Hüseyin Avni Şeker'in yerine ise avukat Rahmi Güner'i atandı. CHP, bu yönetimle yerel seçimlere gitti. Bu arada görevden alınanlar, atama yoluyla göreve gelen yönetimin parti tüzüğünün 44. ve 49. maddeleri gereği göreve gelmelerine müteakip 30 ve 45 günlük süreler içinde olağanüstü kongreye gitmediklerini gerekçe göstererek dava açtı.
Ordu Sulh Hukuk Mahkemesi, 21 Ekim 2004 tarihinde verdiği bir kararla CHP Genel Merkezi'nin Siyasi Partiler Yasası'na muhalefet ettiği gerekçesiyle atama yoluyla göreve gelen il ve merkez ilçe yönetimlerini feshederek avukat Kaşif Enginyurt, avukat Nidai Angın ve avukat Metanet Öztürk'ü İl Teşkilatı'na, avukat Haluk Türkmen, Bülent Felek ve Dursun Mağden'i de Merkez İlçe Teşkilatı'na kayyum olarak atadı.
Bu karar CHP'nin atama yoluyla göreve gelen yönetim tarafından temyiz edildi. Konu Yargıtay'a kadar uzandı. Dosya Yargıtay'da görüşülürken CHP'de delege seçimleri yapıldı. Ardından İl ve Merkez İlçe Olağan Kongreleri toplandı ve atama yoluyla göreve gelen avukat Rahmi Güner il başkanlığına, İsmail Yılmaz'da merkez ilçe başkanlığına yeniden seçildi. Bu arada bir yılı aşkın süredir Yargıtay'da bulunan dosya sonunda karara bağlandı. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi CHP'nin temyiz talebini reddetti ve Ordu Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararını onadı. Ancak onanan karara rağmen CHP yönetimi delege ve il-ilçe seçimlerini yaptığı için durumda bir değişiklik olmadı.
Görevden alınan Hüseyin Avni Şeker ve arkadaşları adına Ordu Sulh Hukuk Mahkemesi'ne dava açan ve aynı zamanda Mustafa Sarıgül'ün avukatı olan Murat Hazinedar, olayı "Geç gelen adalet" olarak yorumladı. Hazinedar, yaptığı açıklamada, "Yargıtay 2. Hukuk dairesi CHP'nin itirazlarını reddederek Ordu Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararını onadı. Ancak bu arada atama yönetimler delege tespitlerini yaparak bu delegelerle il ve ilçe seçimlerini yaptılar. Kısacası atı alan Üsküdar'ı geçti. Kaybeden CHP yönetimi değil aslında adalet oldu" dedi.