HABER

CHP seçim takviminin iptali için başvurdu

ANKARA (İHA) - CHP, Cumhurbaşkanlığı seçim takviminin Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. CHP Grup Başkan Vekili Ali Topuz, başvuruyu 'gergin ortam' nedeniyle dün gece yerine bugün açıkladıklarını söyledi.

CHP Grup Başkan Vekili Ali Topuz, CHP Anayasa Komisyonu üyesi Ankara Milletvekili Oya Arslan ve CHP'li vekillerle birlikte Meclis'te bir basın toplantısı düzenledi. CHP olarak hiçbir şeyi basından gizlemediklerini, şeffaf bir politika yürüttüklerini ancak içinde bulunulan gergin ortam nedeniyle dün akşam Anayasa Mahkemesi'ne yaptıkları başvuruyu basına bildirmediklerini açıkladı. Topuz, dün 16.45'te Anayasa Mahkemesi'ne Cumhurbaşkanlığı seçim takviminin Anayasa'nın 102'nci maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal ve yürütmenin durdurulması istemiyle başvuru yaptıklarını ifade etti. Başvurunun içeriğiyle ilgili ise CHP'li Oya Arslan, Anayasa'nın 102'nci maddesinde Cumhurbaşkanlığı seçimi oylamasında 3'er gün esasının getirildiğini hatırlatarak, "TBMM Cumhurbaşkanlığı seçimini geçerli takvim belirlemeli. Seçim bir bütündür bölünemez. Her oylama 3'er gün aralıklarla yapılmalıdır. AK Parti Grubu tarafından kabul edilen seçim takvimi Anayasa'nın 102'inci maddesindeki 3'er günlük geçerlilik ilkesine uygun değildir. Bu takvim ile 3'ncü oylamanın yapılması imkansız gözüküyor. Biz Cumhurbaşkanı seçimini şaibeli hale gelmekten kurtarmak amacıyla TBMM seçim takviminin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvuru yaptık" dedi.

"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ KADÜK OLMAYA MAHKUMDUR"

CHP Grup Başkanvekili Topuz, Meclis Anayasa Komisyonu'nda görüşülmekte olan Anayasa Değişikliği Paketi'nin kadük olmaya mahkum olduğunu söyledi. AK Parti grubunun çoğunluğuna dayanarak 48 saatlik inceleme süresi vermeyerek Anayasa değişiklik paketini komisyonun önüne getirdiğini belirten Topuz, CHP'nin de muhalefet olarak iç tüzükten doğan önerge ve konuşma hakkını sonuna kadar kullandığını ifade etti. Dün gece geç saatlere kadar süren görüşmelerde AK Partili üyelerin Komisyon üyelerinin konuşmalarının kısıtlanması ve önerge vermelerinin sınırlanmasına ilişkin hazırladıkları önergelerin iç tüzüğe aykırı olduğunu dile getiren Topuz, bugün devam eden görüşmelerde sınırlama ve kısıtlamaya yönelik daha keskin önergelerin Komisyon Başkanı Kuzu'nun fiili durum oluşturarak kabul edildiğini kaydetti. Anayasa değişikliğiyle ilgili toplumun hiçbir kesiminin bilgisi olmadığını hatta Meclis'te bir taraftan Cumhurbaşkanı seçim süreci devam ederken diğer taraftan Cumhurbaşkanı seçim yöntemini değiştirecek hatta sistemi etkileyecek değişiklik yapılmasının çelişkili olduğunu kaydetti.

"Kanun kadük olmaya mahkumdur" diyen Topuz, Meclis'i bununla meşgul etmenin toplumu yanlış bilgilendirme, kargaşa ve gerginlik ortamı ve seçimlerde malzeme toplama girişimi olduğunu kaydetti.

Topuz, bugünkü Meclis'in Cumhurbaşkanı seçemeyeceğinin anlaşıldığını, Anayasa'ya göre seçime gidilmesinin şart olduğunu ancak alınan seçim kararının geçerliliğinin olmadığını söyledi. Seçimin Anayasa'nın ilgili maddesiyle ortaya çıktığını ve seçim kararının YSK görevli olduğunu anlatan Topuz, CHP olarak 22 Temmuz seçim tarihine genel anlamda erken seçimi istedikleri için onay verdiklerini söyledi.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Topuz, Anayasa Komisyonu'nda görüşülmekte olan Anayasa değişikliği paketine ilişkin binlerce önerge verdiklerini ve vermeye de devam edeceklerini ifade etti.

Bir gazetecinin sağ partilerde birleşme gerçekleşirken solda bir birleşme ortamının olup olmadığını sorması üzerine Topuz, sağda birleşme sürecinin henüz tamamlanmadığına dikkat çekerek, "Birleşme bir süreçtir. Sağda bir birleşme soldan önce gerçekleşirse onları alkışlarım. Sağ partilerin birleşmesini demokratik düzen içinde önemli bir aşama olarak kabul ediyoruz. Solda birleşme çalışmaları da devam ediyor" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler