ANKARA (ANKA) - CHP Balıkesir Milletvekili Ergün Aydoğan, sel riskinin tarım sigortası teminat paketi içine alınmamasını TBMM Gündemine taşıdı.
CHP Balıkesir Milletvekili Aydoğan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi.
Aydoğan, tarım sektörünü tehdit eden risklerin teminat altına alınabilmesi amacıyla 2005 yılında Tarım Sigortaları Kanunu’nun çıkarıldığını, bu kanun kapsamına alınan riskler ile ilgili olarak yapılacak sigorta sözleşmelerinde standardın sağlanması, riskin en iyi koşullarda transferi için uygun ortam oluşturulması, oluşacak hasarlarda tazminatın tek merkezden ödenmesi ve tarım sigortalarının geliştirilmesi, yaygınlaştırılması amacına yönelik olmak üzere bir Sigorta Havuzu (TARSİM) kurulduğunu anımsattı. Bu kanunun “Havuz tarafından teminat altına alınacak riskler” başlığı altındaki 12’inci maddesine göre, “Kapsama alınacak bitkiler, bitkisel ürünler ve seralar, tarımsal yapılar, tarım alet ve makineleri ile çiftlik hayvanları için kuraklık, dolu, don, sel, taban suyu baskını, fırtına, hortum, deprem, heyelan, yangın, kaza ve zararlılar ile hayvan hastalıklarının neden olacağı zararlar ve/veya tarım sektörü bakımından önemli görülecek diğer risklere ilişkin teminatlar Kurulun teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir” hükmünün getirildiğini, ancak riskler arasında yer alan “sel” riskinin, TARSİM tarafından belirlenen teminat paketi içinde yer almadığını belirterek Başbakan Erdoğan’ın şu soruları yanıtlamasını istedi:
“-Sel riski, TARSİM tarafından belirlenen teminat paketi içinde yer almamaktadır. Bunun nedeni nedir?
-Türkiye gibi, sel felaketinin yoğun olarak görüldüğü bir ülkede, sel riskinin tarım sigortası teminat paketi içine alınmamasının tarım sektöründe yaratacağı mağduriyet aşikardır. Bu kapsamda, sel riskinin TARSİM tarafından sigorta kapsamına alınması gerekliliği de açıkça ortadadır. Bu bağlamda, sel riskinin TARSİM tarafından sigorta kapsamına alınması yönünde çalışmalarınız var mıdır? Varsa bunun takvimi nedir? Yoksa bunun nedeni nedir?
-Özellikle Marmara bölgemizde yaşanan son sel olaylarında, Balıkesir’in Gönen ilçesine bağlı Dereköy, Gündoğan, Hafızhüzeyinbey ve Tuzakçı köyleri ile Sarıköy Beldesi başta olmak üzere çok sayıda yerleşim yeri ve tarım alanı sular altında kalmıştır. Bölgede yoğun olarak gerçekleştirilen çeltik tarımıyla uğraşan çiftçilerimizin sel nedeniyle oluşan zararı, çeltiklerin hızla çimlenmeye başlamasıyla katlanarak artmaktadır. Anılan bölgede üretim yapan çiftçilerimizin yaklaşık yüzde 90’ı ürünlerini sigorta ettirmiş olmalarına rağmen, sigorta poliçelerinde sel riski belirtilmediği için bu çiftçilerimiz büyük bir zarara ve ziyana mahkum bırakılmışlardır. Bu sorunun ortadan kaldırılması ve çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi için önemli bir desteğe ihtiyaç vardır. Bu konuda neler yapacaksınız?
-Bölgedeki çiftçi kuruluşları da dahil olmak üzere halkın beklentisi, bölgenin tarım afet bölgesi ilan edilmesi yönündedir. Bölge, tarım afet bölgesi ilan edilecek midir? Edilecekse bunun takvimi nedir? Böyle bir hazırlığınız yoksa bunun nedeni nedir?”