ANKARA (ANKA) – CHP, tekstil ve konfeksiyon sektöründeki eksikliklerin belirlenmesi, çözüm yollarının tespiti ve sağlık koşullarının iyileştirilmesi için, var olan standartların daha etkin hale getirilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.
CHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız ve bir grup CHP milletvekilinin imzasıyla Meclis Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde, Türkiye'de ihracatın başlıca kalemlerinden biri olan tekstil ve konfeksiyon sektörünün, çoğu zaman ekonomik sorunlarıyla gündeme geldiği ifade edildi. Türkiye'de tekstil ve konfeksiyon sektörünün 2.5 milyon kişiye doğrudan, 10 milyon kişiye de dolaylı istihdam sağladığı belirtilen önergede, "Sektörde yaklaşık 2 milyon kişi kayıt dışı çalışmaktadır. Dolayısıyla bu durum tekstil sektöründe sendikal örgütlenmenin önünü tıkamaktadır. İşçiler, işlerini kaybetmekten korktukları için örgütlenmemekte, bu nedenle de büyük bir kısmı iş yasalarındaki haklarından habersizdirler" denildi.
Tekstil ve konfeksiyon fabrikalarının büyük çoğunluğunda iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınmadığına, çalışma koşulları ile ilgili yasa ve tüzüklerine uyulmadığına dikkat çekilen önergede, şunlar kaydedildi:
"Çalışma saatlerinin uzun olması, çalışılan mekanların temiz olmaması, ücretlerin zamanında ödenmemesi gibi nedenler sektör çalışanlarını olumsuz etkilemektedir. Ayrıca çalışma alanlarının tümünde havalandırma, uygun sayıda pencere ve klima konulmaması, makinelerin bakım ve onarımının yapılmaması, tehlikeli maddelerin uygun şekilde depolanmaması, sıhhi tedbirlerin ve yangın güvenliğinin alınmaması da işçilerin sağlık sorunları yaşamalarına neden olmaktadır."
Çalışanlarda genellikle sinüzit, duyma kaybı, astım, bel ve kol ağrısı gibi benzer rahatsızlıkların görüldüğü belirtilerek, kot taşlama atölyelerinde çalışan işçilerin, eksiklikler yüzünden sonu ölümle sonuçlanan silikozis gibi ciddi hastalıklara yakalandığı kaydedildi. Sektörde çalışan işçilerin ciddi sağlık sorunları yaşamasının denetim mekanizmalarının yetersiz kaldığını ve bu konunun daha ayrıntıyla araştırılması gerekli kıldığı vurgulanan önergede, sektördeki eksikliklerin belirlenmesi, çözüm yollarının tespiti ve sağlık koşullarının iyileştirilmesi için, var olan standartların daha etkin hale getirilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması istendi.